Томислав Дончев: Ще се разгранича от съпругата си, когато се разведа с нея

Томислав Дончев: Ще се разгранича от съпругата си, когато се разведа с нея

Вицепремиерът Томислав Дончев отказа в петък да подаде оставка или да се разграничи от коментара за циганите, направен преди два дни от съпругата му Светлана Дончева.

"Ще се разгранича от Светлана, когато се разведа с нея", каза Дончев.

В социалната мрежа Светлана Дончева написа: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!" След това коментарът бе изтрит, а авторката обясни с още два постинга, че не е расист. Тя искала само да подчертае, че всички български граждани имат права, но и задължения, които трябва да спазват.

В четвъртък Българският хелзинкски комитет, "ДРОМ" - Видин и "Ларго" - Кюстендил обаче изпратиха отворено писмо до вицепремиера, с което изразиха възмущението си от позицията на жена му. Те поискаха Дончев да се разграничи от позицията на жена си или да подаде оставка.

"Макар те (коментарите-б.р.) да не са лично ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България; провал, материализиран в назначаването на Валери Симеонов, лидер на партия с подчертано антиромски политики, за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, както и материализиран в бойкота от страна на мнозинството ромски организации на срещата на 29 май 2018 г., посветена на ромското включване, която бе част от програмата на от българското европредседателство. Като се има това предвид, в случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, ви призоваваме да подадете оставката си".

Вицепремиерът не приема позицията на трите организации.

"Всички български граждани имат равни права. Това е безспорен факт. Втори такъв - интеграцията няма алтернатива и там трябва да се полагат допълнителни усилия. Особено в сферата на образованието. Категорично съм съгласен със Светлана - освен равни права, всички български граждани трябва да имат равни задължения", каза Томислав Дончев в коментар пред медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?