Томислав Дончев ще води листата на ГЕРБ за европейските избори

Томислав Дончев

Бившият министър на еврофондовете в кабинета на Бойко Борисов и настоящ народен представител Томислав Дончев ще оглави листата на ГЕРБ за европейските избори. Това стана ясно от думите на лидера на партията Бойко Борисов в четвъртък пред български журналисти в Дълблин, където се провежда конгрес на Европейската народна партия (ЕНП).

"Томислав е продукт на партията, доказан професионалист и с безупречна репутация. Познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на европейските средства”, каза Борисов.

Изтъквайки заслугите на "продукта на партията" Дончев, той раязсни: "Бил е кмет на Габрово, министър по европейските въпроси, сега се издигна и до член на Изпълнителната комисия. Благодарение на него дойдоха и милиардите от Европа".

"Те (евродепутатите), работейки в Брюксел, са по-малко познати, по-малко разпознаваеми. Затова преценихме, да сложим един центристко-десен кандидат, с изключително десен профил, специалист, експерт, който да поведе листата", каза Борисов.

Той даде да се разбере, че Томислав Дончев може да бъде ползван и за други политически задачи: "ако се наложи, Дончев винаги може да бъде върнат в България".


Самият Томислав Дончев, който в края на ноември заяви, че не желае да бъде евродепутат, обясни в четвъртък, че се смята за по-полезен в България, но понеже евроизборите са се превърнали в залога за бъдещето на страната, той нямал право да стои настрана.

"Аз неведнъж съм казвал, че считам, че мога да бъде по-полезен в България, но когато тези избори са залогът за политическото бъдеще на България, големият термометър, който ще определи какво ще се случва от тук нататък, аз нямам право да стоя настрани. В крайна сметка, това са избори не само за нова Европа, това са избори и за нова България", обясни Дончев.

Изборът му за водач на евролистата най-вероятно е мотивиран от репутацията му по-скоро на експерт и гражданска фигура, а не на войнстващ партиец, което би привлякло към листата на ГЕРБ и избиратели извън твърдото ядро.

Споделяне

Още по темата

Още от България