Томислав Дончев: Служебното правителство ще е индикатор за политиката на президента

Томислав Дончев: Служебното правителство ще е индикатор за политиката на президента

Съставът на служебното правителство ще бъде основния индикатор за политиката на новия президент Румен Радев, смята вицпремиерът по икономическата политика и еврофондовете в оставка Томислав Дончев.

"Ако има по-скоро подчертан ляв или свързан с левицата профил това е едно, ако е относително политически стерилен кабинет с подчертано експертен профил – означава съвсем друго. Това е индикатор колко самостоятелен и независим ще бъде президентът", заяви Дончев пред БНР.

Той е възприел речта на новоизбрания президент като критичен прочит на състоянието на държавата.

Според Дончев трябва да се развие по-добра коалиционна култура.

"Разсъждаваме за политическите сили като за футболни отбори, а те не са това. Те представляват част от българския народ и когато стигнем до конструкция, където на база общи принципи повече хора са представени в управлението, това не е обезателно лошо", каза Дончев.

Според него това, което е проблем в българския политически живот е, че до момента не е намерена ясна и адекватна формула за разпределението на отговорността от едно коалиционно управление.

Дончев каза, че е работил добре както с министри от Реформаторския блок, така и с Ивайло Калфин от АБВ, който беше вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Според Дончев напрежението е било в парламентаи правителството е оцелявало с "една много динамична, плаваща подкрепа, която едва ли дава необходимия дълъг хоризонт да се работи".

"Олевяването не е толкова страшно, по-опасното, големият проблем е, когато говоренето няма връзка с реалността и отива директно в гамата на популизма. Когато се обещават неща, които няма как да се случат“, коментира Дончев, запитан за предстоящата предизборна кампания и печелившото ляво говорене в нея.

"Въпросът е защо голяма част от българите, когато им кажат, че има растеж 3.5% считат, че това е несериозно, защото не го усещат по джоба си и  казват "Какво отношение имам аз към този растеж, заплатата ми не се е повишила с три процента и половина. Стигаме до голямата тема ако се създава по-добре от предишната година национално благосъстояние - как то се разпределя", каза Дончев.

След напускането на поста си той ще се занимава с изработването на програма и основни послания, с които ГЕРБ ще излезе на предстоящите избори.

"Част от честното говорене преди избори е да има ясен формат с кого бихме работили и с кого не, уточни вицепремиерът. Ако се търси партньорство, най-логичното и естественото е то да бъде с Реформаторския блок", каза Дончев.

Запитан дали е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП той отговори, че компромисът не е "хайде да се съберем да управляваме заедно". "Компромисът би трябвало да е на ниво принципи. Ние имаме несъвместимости по отношение на основни политики. Но тук има друг нюанс, който не бива да подценяваме - какво би станало, ако една коалиция, която не е базирана на принципи и ще изглежда изцяло безпринципно, унищожи цялата политическа инфраструктура, т.е. двата големи политически играчи взаимно се унищожат", каза Дончев.

Споделяне
Още от България

Бихте ли летували във вилната зона на парк "Росенец" край Бургас?