Томислав Дончев: Служебното правителство ще е индикатор за политиката на президента

Томислав Дончев: Служебното правителство ще е индикатор за политиката на президента

Съставът на служебното правителство ще бъде основния индикатор за политиката на новия президент Румен Радев, смята вицпремиерът по икономическата политика и еврофондовете в оставка Томислав Дончев.

"Ако има по-скоро подчертан ляв или свързан с левицата профил това е едно, ако е относително политически стерилен кабинет с подчертано експертен профил – означава съвсем друго. Това е индикатор колко самостоятелен и независим ще бъде президентът", заяви Дончев пред БНР.

Той е възприел речта на новоизбрания президент като критичен прочит на състоянието на държавата.

Според Дончев трябва да се развие по-добра коалиционна култура.

"Разсъждаваме за политическите сили като за футболни отбори, а те не са това. Те представляват част от българския народ и когато стигнем до конструкция, където на база общи принципи повече хора са представени в управлението, това не е обезателно лошо", каза Дончев.

Според него това, което е проблем в българския политически живот е, че до момента не е намерена ясна и адекватна формула за разпределението на отговорността от едно коалиционно управление.

Дончев каза, че е работил добре както с министри от Реформаторския блок, така и с Ивайло Калфин от АБВ, който беше вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Според Дончев напрежението е било в парламентаи правителството е оцелявало с "една много динамична, плаваща подкрепа, която едва ли дава необходимия дълъг хоризонт да се работи".

"Олевяването не е толкова страшно, по-опасното, големият проблем е, когато говоренето няма връзка с реалността и отива директно в гамата на популизма. Когато се обещават неща, които няма как да се случат“, коментира Дончев, запитан за предстоящата предизборна кампания и печелившото ляво говорене в нея.

"Въпросът е защо голяма част от българите, когато им кажат, че има растеж 3.5% считат, че това е несериозно, защото не го усещат по джоба си и  казват "Какво отношение имам аз към този растеж, заплатата ми не се е повишила с три процента и половина. Стигаме до голямата тема ако се създава по-добре от предишната година национално благосъстояние - как то се разпределя", каза Дончев.

След напускането на поста си той ще се занимава с изработването на програма и основни послания, с които ГЕРБ ще излезе на предстоящите избори.

"Част от честното говорене преди избори е да има ясен формат с кого бихме работили и с кого не, уточни вицепремиерът. Ако се търси партньорство, най-логичното и естественото е то да бъде с Реформаторския блок", каза Дончев.

Запитан дали е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП той отговори, че компромисът не е "хайде да се съберем да управляваме заедно". "Компромисът би трябвало да е на ниво принципи. Ние имаме несъвместимости по отношение на основни политики. Но тук има друг нюанс, който не бива да подценяваме - какво би станало, ако една коалиция, която не е базирана на принципи и ще изглежда изцяло безпринципно, унищожи цялата политическа инфраструктура, т.е. двата големи политически играчи взаимно се унищожат", каза Дончев.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?