Томислав Дончев за "Дунарит": Не ме вкарвайте в интриги да казвам кой завод на кого е

Томислав Дончев за "Дунарит":  Не ме вкарвайте в интриги да казвам кой завод на кого е

"Не ме вкарвайте в интриги да казвам кой завод на кого е", каза вицепремиерът Томислав Дончев на въпрос дали в акцията по одържавяването на оръжейната фирма "Дунарит" са намесени интереси, свързани със собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев и политика бизнесмен от ДПС Делян Пеевски.

Откупуването на "Дунарит" не е национализация и целта е защита на работниците там, коментира Дончев във вторник пред бТВ започналата процедура, за която преди ден съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Както се разбра, че подопечната му Държавна консолидационна компания (ДКК) вече е купила срещу 47 млн. лв. най-голямото вземане към завода, което принадлежи на фирма, свързана с Пеевски. Самото предприятие е отломка от някогашната империя на бившия собственик на КТБ Цветан Василев, който неотдавна се опита да продаде акциите в "Дунарит" на "Емко". Последната фирма обаче наскоро остана без лиценз да търгува навън, след като междуведомственият съвет към МС ѝ го отне заради спорни нарушения.

Томислав Дончев увери, че целта на държавата с одържавяването на завода "Дунарит" е защита на работниците там: "Става дума за съдбата на 4-5 хиляди души - самите работници и техните семейства".


В "Дунарит" работят около 1300 души, а за последната година компанията е реализирала 26 млн. лв. печалба.

По думите на Дончев решението "Дунарит" да стане отново държавен завод не е прецедент.

Той припомни, че при управлението на ГЕРБ вече има такъв случай - връщането към държавата на "Авионамс" - също дружество от кръга КТБ на Цветан Василев. Предприятието също бе одържавено - чрез Държавната консолидационна компания, която от своя страна получи заем от Българската банка за развитие.

Според Дончев не може да става и дума за национализация. Това е процес, когато държавата взема безвъзмездно собственост, а тук става въпрос за откупуване на пазарен принцип, каза той.

Според синдикатите фирма, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, се опитва да купи предприятието на безценица като го атакува в съда. Прокуратурата пък обвинява шефовете на фирмата, че спонсорират с пари от "Дунарит" ексшефа на КТБ Цветан Василев, който в момента е в Сърбия. Именно за това те са обвинени и е застрашен лицензът на компанията.
Пеевски обаче отрече да има интереси в оръжейния бизнес. Според други спекулации схемата с одържявяването на "Дунарит" ще даде възможност на Пеевски да изнася навън продукция на завода, като се договаря с държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?