Томислав Дончев: Задържането на качествените хора е по-важно от привличането на пари

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

България натрупа голям опит в привличането на европейски средства, но сега голямото предизвикателство е да се привличат и задържат квалифицирани хора в България, коментира вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев по време на десетата среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал" във вторник.

Той обясни,че не иска да предлага на представителите на бизнеса "омаен коктейл от приказки, включващ еврофинансиране като генератор за растеж, и да ви заредя със здравословен оптимизъм, а ще представи рисковете и шансовете пред България.

Дончев само маркира геополитическата нестабилност и недобрата световна пазарна конюнктура сред рисковете за икономическото развитие на страната и акцентира върху рисковете от "добре организирана съпротива срещу ключове за страната ни реформи" и от продължаващия натиск за увеличаване на публичните разходи с мотива, че ситуацията се влошава и бедността, която обаче е "въпрос на социална регулация"

Като много сериозен риск за страната ни той очерта демографската криза."Държава, в която има 3,1 млн. заети, 2,2 млн. пенсионери, 279 000 безработни, 604 000 ученици и 257 000 студенти, очевидно няма как да е устойчива обществена структура", заяви той. коментира още вицепремиерът. По думите му, страната ни вече е натрупала е опит както в усвояването на еврофондовете, така и в привличането на чужди инвестиции и частно финансиране, но "голямата задача е да се научим да привличаме и да задържаме хора, което е в пъти по-трудно от другото". Една от бариерите за силен икономически растеж сега е недостигът на качествен човешки ресурс, заяви ЗДончев.

Затова, според него, една от най-важните задачи е образованието. Предстои ни да мобилизираме неактивна на пазара на труда сила, а това не може да се направи с традиционните институции, смята Дончев. Друга обща задача е да се опитаме да укрепим предприемачеството като ценност, защото за повече от едно поколение успехът е или въпрос на далавера или въпрос на късмет, каза още вицепремиерът.

За корупцията той посочи, че обикновено тя не е индивидуален, а колективен спорт и вина за нея имат не само администрацията и политиците. Корупцията се свързва с възможността за изтичане на публичен ресурс, но всъщност най-страшното е, че подменя конкуренцията, изкривява правилата на играта на дълбоко ниво, заяви Томислав Дончев.

Шансовете ни са в изключително богатия травматичен опит, който имаме - почти не е имало риск или глупост, която да не сме правили в последните над 25 години, коментира още вицепремиерът. По тази причина сме се научили кои грешки не трябва да правим и това е огромен капитал, който трябва да се използва, добави той.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?