Томислав Николич се закле като президент на Сърбия

Бившият националистически лидер Томислав Николич положи клетва като новоизбран президент на Сърбия, откривайки с това период на политическа и икономическа неизвестност в страната, съобщи Асошиейтед прес в четвъртък.

Николич, който обяви, че е променил курса си от антизападен към проевропейски, положи клетва пред парламента и с това започна петгодишния си президентски мандат.

 

"Заклевам се да посветя всичките си сили за опазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително на Косово и Метохия като нейна съставна част, за зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, спазването на конституцията и законите, запазването на мира и

благосъстоянието на всички граждани", заяви Николич.

 

След полагането на клетвата той каза, че желае да види Сърбия единна, освободена от страха за утрешния ден и равноправна членка на Европейския съюз, но без да се отрича от суверенитета над Косово.

 

Той обеща, че ако парламентът се бори за по-добър живот на хората, ще има в негово лице надежден сътрудник.

 

Николич се закле пред новия състав на парламента, избран на 6 май. Малко преди това бе свикано учредителното заседание на парламента, на което бяха потвърдени мандатите на новите депутати.

 

Новият президент дойде в парламента, съпроводен от съпругата, синовете и внуците си. На церемонията присъстваха бившите президенти на Сърбия Милан Милутинович и Борис Тадич, сръбският партриарх Ириней, представители на дипломатическия корпус, на армията, полицията, религиозните общности, обществени организации.

 

През последните години Николич смекчи своята войнствена реторика и през 2008 г. се раздели с ултранационалистическата Сръбска радикална партия, като основа своя Сръбска прогресивна партия и зае по-умерена позиция, ориентирана към интеграция с Европейския съюз, припомня ДПА,цитирана от БТА.

 

След изборната си победа той подчерта, че запазва този нов курс и първото му посещение в качеството на президент ще бъде в централата на ЕС в Брюксел.

 

Миналата седмица Николич посети Москва и се срещна с руския президент Владимир Путин. От влизането си в политиката в началото на 90-те години Николич е известен като страстен привърженик на Русия.

 

Николич победи предшественика си Борис Тадич на президентските избори през май, а неговата Сръбска прогерсивна партия спечели най-много депутатски мандата в 250-местния парламент.

 

Въпреки това проевропейската Демократическа партия на Тадич има повече съюзници в парламента и повече шансове да състави коалиционно правителство. Николич може да бъде принуден да предложи Тадич за следващ премиер на страната - пост, който според конституцията е по-влиятелен от президентския, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?