Томислав Николич започна консултации за новото сръбско правителство

Сръбският президент Томислав Николич започна консултации с парламентарните партии за формиране на ново правителство, съобщиха сръбските медии в понеделник. Президентът се срещна първо с представители на своята Сръбска прогресивна партия, която спечели най-много гласове на парламентарните избори. Делегацията на Сръбската прогресивна партия бе водена от нейния лидер Александър Вучич, а в разговорите участва и кандидатката за премиер Йоргованка Табакович.

Александър Вучич заяви по-рано за агенция Танюг, че Сръбската прогресивна партия е готова да предложи сътрудничество на Социалистическата партия на Сърбия и някои опозиционни партии, с които вече сътрудничи, за създаването на бъдещото сръбско правителство.

По време на консултациите Николич заяви, че заради изключително тежката икономическа и социална ситуация в страната трябва колкото може по-скоро да се формира правителство, чийто основен приоритет ще бъде откриването на нови работни места, създаване на по-благоприятен бизнес климат и привличане на нови сръбски и чеждустранни инвеститори.

В сряда Николич ще продължи консултациите с представители на коалицията, водена от Демократическата партия, а след това със Социалистическата партия на Сърбия. Крайният срок Сърбия да се сдобие с изпълнителна власт е 5 септември.

Засега най-вероятно изглежда правителство съставено от Демократическата и Социалистическата партия, с подкрепата на на някои други по-малки парламентарно представени партии и с министър-председател доскорошният президент Борис Тадич.

Споделяне

Още от Балкани