Томсън купува Ройтерс за 17.23 млрд. долара

Канадската медийна група Томсън (Thomson Corp.) се е споразумяла да придобие компанията Ройтерс груп (Reuters Group Plc.), специализирана в предоставянето на финансови новини и информация, за около 8.7 млрд. бр. лири (17.23 млрд. долара), предадоха Ройтерс и АП, цитирана от БТА.

Сделката е получила подкрепата на специалния комитет, който контролира независимата редакционна политика на агенция Ройтерс (Reuters Founders Share Company). Комитетът можеше да блокира изкупуването, ако беше преценил, че то застрашава редакторската независимост на агенцията.

Сделката трябва да бъде одобрена и от регулаторните органи.

Семейство Томсън, което притежава 70% от капитала на базираната в Торонто група чрез холдинговото си дружество Удбридж (Woodbridge), подкрепя изкупуването, а няколко инвеститори в Ройтерс вече определиха като "справедливо" предложението от 352 -1/2 пенса и 0.16 акции на Томсън за всяка своя акция в Ройтерс.     

Томсън-Ройтерс ще има годишни приходи от около 12 млрд. долара и близо 49 000 служители. С 34 на сто от световния пазар на финансова информация, компанията ще изпревари Блумбърг, чийто дял по данни на Инсайд маркет дейта (Inside Market Data) в момента възлиза на 33 процента.

Холдингът Удбридж ще притежава 53 процента от новата компания Томсън-Ройтерс. Новинарските и финансовите дейности на Томсън и Ройтерс ще функционират под името Ройтерс. Другите дейности, които Томсън извършва в момента, ще се наричат Томсън-Ройтерс профешънъл (Thomson Reuters Professional).

Главният изпълнителен директор на Ройтерс Том Глосър ще поеме ръководството на Томсън-Ройтерс, а главният оперативен директор на Ройтерс Девин Уениг ще стане главен изпълнителен директор на новия Ройтерс. Главният оперативен директор на Томсън Джим Смит ще бъде главен изпълнителен директор на Томсън-Ройтерс профешънъл. Главният финансов директор на Томсън Боб Далео ще заеме поста главен финансов директор на Томсън-Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес