"Тоналностите на цигулките" на Борисов и Радев пак се разминаха

Премиерът: Свирим в една тоналност; Президентът: Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите

"Тоналностите на цигулките" на Борисов и Радев пак се разминаха

Премиерът Бойко Борисов се опита в сряда да изглади ескалиращия през последните седмици конфликт между президента Румен Радев и партията му, като се разграничи от депутатите си и коментира, че "първите цигулки свирят в една тоналност и не трябва се слушат беквокалите". От своя страна Радев заяви, че оценява усилията на Борисов, но каза, че ГЕРБ води "институционална и медийна война срещу президентството" и "не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите".

Така напрежението между Радев и управляващата партия, което започна заради отказа на ГЕРБ да се съобрази с искането на президента да бъдат купени бързо изтребители "Грипен" за около 1.5 млрд. лева, остава и преди планираното за понеделник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност към държавния глава, на което трябва да бъде обсъдена борбата срещу корупцията.

"Двете цигулки, поне според мен, свирят в една тоналност"

"Президентството има своята първа цигулка в лицето на президента Радев. Правителството има своята първа цигулка в мое лице. Двете цигулки, поне според мен, свирят в една тоналност, за доброто на България. Беквокалите Йончева, Нинова и Цветанов имат своите функции в парламента. Не трябва да слушаме какво казват те, защото ще влошат отношенията ни. Нека оставим неговите и моите певци и свирачи“, каза Борисов на брифинг преди правителственото заседание в Ексиноград, след като преди два дни Радев втвърди тона към ГЕРБ и каза, че "щом ГЕРБ търси битка с него, ще я получи".

"Колкото опасно е да падне кабинет, толкова опасно е и да падне президент. Това не е плюс за държавата, а ужасен акт, означава за всички отвън страхотна нестабилност и катаклизъм. Аз целя точно обратното", добави премиерът и отхвърли възможността да се иска импийчмънт на Радев.

"Г-жа Нинова за него е като моя Цветанов. Това с негово знание ли се прави? Той ли ги кара? Ако тръгнем на тази плоскост, мисля, че те първи започнаха. Това е грешна теза", добави премиерът.

По думите му двамата имат прекрасен тон в отношенията си.

"Ни най-малко не съм усетил и нотка, че някой се готви за война с нас. Аз му пожелавам и втори мандат", каза Борисов, добавяйки, че няма интерес към президентския пост.

Радев: Оценявам усилията на Борисов, но има институционална война

Няколко часа по-късно президентът Румен Радев отговори, че оценява "усилията на премиера Борисов да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството".

Както виждате, премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват, каза държавният глава, попитан все още ли смята, че ГЕРБ води битка срещу него след тона, който е бил чут днес от премиера Бойко Борисов.

"Трябва да е ясно едно - не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите - които и да са те", каза Радев на импровизирана пресконференция на летище София преди да замине на визита в Полша.

По думите му оставките на депутати, кметове, общински съветници са авариен изход, който доскоро е потушавал проблемите, но този изход вече не работи.

"Трябва дълбоко, сериозно разследване и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите", заяви президентът Радев.

Според него в цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, а по-скоро се използва като трибунал срещу президента, което е недопустимо.

"Аз вече казах как виждам нещата, какви са моите условия", посочи Радев, попитан възможно ли е все пак да се успокои напрежението между него и управляващите.

На война, като на война

"Винаги съм смятал, че лошият мир е по-добър от най-добрата война. На война като на война – не е сигурно, че ще я спечелиш. Нито за нас, нито за него, нито за който и да е. Минали сме през това. С много по-опасни противници сме се сбили през годините. ГЕРБ е мачкана по начин, по който, ако ние бяха подходили към тях - от "Костинброд" насам, какво щеше да донесе?", попита Борисов.

Премиерът посочи, че се държи отговорно и неговото мнение е, че нито той, нито министрите му са уронили престижа на Радев.

"До този момент с президента Румен Радев сме в прекрасен диалог. Молбата ми е ставащото в Народното събрание да не се отразява на нашите отношения с президента. Показваме, че държавата е единна, спокойна и между двете институции цари хармония", каза Борисов.

Само преди два дни обаче Радев заяви, че не вижда смисъл за среща с Борисов за модернизацията на армията, тъй като лидерът на ГЕРБ не е успял "да озапти беквокалите си в парламента" и те пеели "по-високо и по-фалшиво".

Мъжките разговори ги води Нинова

На въпрос дали ще разговаря с президента Румен Радев "по мъжки", Борисов отговори: "Мъжките разговори ги оставям на Нинова".

За следващия понеделник е планирано заседание на Консултативния съвет за националната сигурност (КСНС) към държавния глава, на който по искане на Радев трябва да се обсъди борбата с корупцията.

По този повод Борисов припомни, че Радев е разсекретил стенограмата от разговорите в президентството по време на предишния държавен глава Росен Плевнелиев за КТБ и коментира, че на предстоящото заседание може да има чувствителна информация, която не може да излезе по вестниците.

"Моето разбиране към президента е, че трябва да работим в мир и синхрон. Ако избира друго, ще се защитаваме", каза Борисов.

Той каза, че винаги, когато участва в срещи, има представител на президентската институция.

"Апелът ми към всички е за повече такт и внимание, защото лесно може да се счупи всичко", каза министър-председателят.

За самолетите парламентът ще търси друго решение

Той обаче, че няма да се съобрази с визията на президента Румен Радев, че трябва бързо да се купят изтребители "Грипен".

"Казал съм му: със самолетите парламентът ще търси друго решение. Аз съм го казал това, не е някаква завера зад гърба му", добави премиерът.

"Самолети та самолети, а влакове не са ли нужни", попита той.

Президентът Румен Радев пък бе попитан за коментар на думите на посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, който каза в телевизионно интервю, че българският кабинет трябва да внимава с избора на изтребител.
 
"Не приемам посланици да се бъркат в работата на българските институции. Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат", каза държавният глава.
 
Президентът от месеци е в обтегнати отношения с ГЕРБ заради отказа на управляващата партия да изпълни визията му за покупка на изтребители "Грипен" за около 1.5 млрд. лева, но досега не използваше толкова остри квалификации и оценки. В понеделник той влезе в челен сблъсък с управляващата партия и обвини премиера, че или "губи контрол върху партията си, или я насърчава в битка срещу мен".
Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?