Тонев и Кадурина вече са подсъдими за неизгодните договори във ВМА

Стоян Тонев, сн. БГНЕС

Повече от година след скандала с неизгодните договори, ощетили бюджета на Военномедицинска академияс милиони левове, Военноокръжната прокуратура - София внесе в съда обвинителен акт срещу бившия директор на болницата  ген. Стоян Тонев и бившата шефка на Клиниката по дерматология Мирослава Кадурина Тонев е обвинен за сключването на неизгодни договори, а Кадурина за престъпление по служба и длъжностно присвояване, съобщиха от прокуратурата. 
 
Разкритията за ощетяващата ВМА схема станаха публично достояние през март, миналата година, след което на бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев напусна парламента, където бе депутат от ГЕРБ. Кадурина също бе отстранена като шеф на клиниката във ВМА.
 
Разследването срещу Тонев и Кадурина започна след одит на Министерството на отбраната (МО), което е принципал на ВМА, за договор между държавното лечебно заведение и частната клиника на проф. Мирослава Кадурина "Дерма Прим".
 
Според одитния доклад "Дерма прим" е действала десет години на територията на Клиниката по дерматология във ВМА, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.
 
От прокуратурата съобщиха, че Кадурина е обвинена в извършване на престъпление по служба за това, че в периода 1 декември 2004 г. до 10 септември 2014 г. в качеството ѝ на началник на Клиника "Дерматология и венерология" към ВМА тя е превишила правата си с цел да набави за себе си и за частната си практика "Дерма Прим МК" ООД, имотна облага. 
 
От това са настъпили значителни имуществени вредни последици за ВМА в размер на 6 485 064,81 лв. Стоян Тонев ще отговаря пред съда за това, че съзнателно, според прокуратурата, е допуснал подчинената му Мирослава Кадурина да извърши това престъпление по служба. Прокуратурата е обвинила д-р Кадурина и в длъжностно присвояване на 774 673 лв. 
 
Генерал Стоян Тонев ще отговаря пред съда и по обвинение, че в периода 29 ноември 2004 г. - 5 октомври 2009 г. при условията на продължавано престъпление, съзнателно е сключил четири неизгодни сделки с Групова практика за специализирана медицинска помощ "Дерма прим МК" ООД" и от това е произлязла вреда за ВМА в размер на 121 803 лв. Стоян Тонев и Мирослава Кадурина са с мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 10 хил. лв.
Още по темата
Още от България