Тони Блеър и Ияд Алауи апелираха за международна подкрепа срещу бентовете в Ирак

Премиерите на Великобритания и Ирак апелираха за международна подкрепа срещу бунтовете в Ирак.

Британският премиер Тони Блеър предупреди, че конфликтът, развиващ се сега в Ирак, ще определи бъдещето на глобалния тероризъм. Ако бунтът успее, каза той, тероризмът ще укрепне.

Временният иракски премиер Ияд Алауи, който даде пресконференция в Лондон заедно с Тони Блеър, призова ООН да осигури нужната помощ, така че насрочените за януари догодина избори в Ирак да бъдат успешни, предаде ББС.

Алауи повтори решимостта си изборите да се състоят в срок, въпреки продължаващите насилия в страната.

Миналата седмица генералният секретар на ООН Кофи Анан предупреди, че не може да има заслужаващи доверие избори, ако насилията продължават.

Само през изтеклата седмица при различни атентати в Ирак загинаха над 300 души.

Британският премиер Тони Блеър от своя страна подчерта, че Великобритания няма да изостави Ирак. Той добави, че не е получавал молба от иракските власти за изпращане на допълнителни войски в страната.

Двамата ръководители заявиха, че си сътрудничат тясно за освобождаването на британския заложник и двамата американци, отвлечени от ислямистка групировка в Ирак.

Алауи е в Лондон на път за Ню Йорк, където ще присъства на 59-ата сесия на Общото събрание на ООН, една от основните теми на която ще бъде обстановката в Ирак.

Алауи обвини чуждестранни терористи за насилието в Ирак

Иракските бунтовници, които са отговорни за редица смъртоносни нападения, са подкрепяни от чуждестранни терористи, заяви временният иракски премиер в интервю за телевизия Ей Би Си.

Терористи, чуждестранни терористи продължават да идват, опитват се да навредят на Ирак, да подкопаят демократичния процес в страната, каза Ияд Алауи. Според него оценките, че бунтовниците в Ирак са 100 000 души, са "вероятно твърде преувеличени".

Иракският премиер не е съгласен с твърденията, че бунтовниците набират сила, контролират повече територии, убиват повече американски войници и иракчани и печелят войната.

Ние печелим войната. Ние ще продължим да печелим. И накрая ние ще надделеем, подчерта Алауи.

Той каза, че процесът срещу Саддам Хюсеин вероятно ще започне още през октомври и ще бъде прозрачен и справедлив. Не мисля, че този процес ще продължи наистина дълго време, защото доказателствата срещу Саддам Хюсеин са твърде много, те са наистина съкрушителни, добави Ияд Алауи.

Възможно е Саддам Хюсеин да се яви пред специалния иракски трибунал през ноември или декември, но определено делото ще бъде заведено през октомври, посочи Алауи.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?