Тони Блеър и Ияд Алауи апелираха за международна подкрепа срещу бентовете в Ирак

Премиерите на Великобритания и Ирак апелираха за международна подкрепа срещу бунтовете в Ирак.

Британският премиер Тони Блеър предупреди, че конфликтът, развиващ се сега в Ирак, ще определи бъдещето на глобалния тероризъм. Ако бунтът успее, каза той, тероризмът ще укрепне.

Временният иракски премиер Ияд Алауи, който даде пресконференция в Лондон заедно с Тони Блеър, призова ООН да осигури нужната помощ, така че насрочените за януари догодина избори в Ирак да бъдат успешни, предаде ББС.

Алауи повтори решимостта си изборите да се състоят в срок, въпреки продължаващите насилия в страната.

Миналата седмица генералният секретар на ООН Кофи Анан предупреди, че не може да има заслужаващи доверие избори, ако насилията продължават.

Само през изтеклата седмица при различни атентати в Ирак загинаха над 300 души.

Британският премиер Тони Блеър от своя страна подчерта, че Великобритания няма да изостави Ирак. Той добави, че не е получавал молба от иракските власти за изпращане на допълнителни войски в страната.

Двамата ръководители заявиха, че си сътрудничат тясно за освобождаването на британския заложник и двамата американци, отвлечени от ислямистка групировка в Ирак.

Алауи е в Лондон на път за Ню Йорк, където ще присъства на 59-ата сесия на Общото събрание на ООН, една от основните теми на която ще бъде обстановката в Ирак.

Алауи обвини чуждестранни терористи за насилието в Ирак

Иракските бунтовници, които са отговорни за редица смъртоносни нападения, са подкрепяни от чуждестранни терористи, заяви временният иракски премиер в интервю за телевизия Ей Би Си.

Терористи, чуждестранни терористи продължават да идват, опитват се да навредят на Ирак, да подкопаят демократичния процес в страната, каза Ияд Алауи. Според него оценките, че бунтовниците в Ирак са 100 000 души, са "вероятно твърде преувеличени".

Иракският премиер не е съгласен с твърденията, че бунтовниците набират сила, контролират повече територии, убиват повече американски войници и иракчани и печелят войната.

Ние печелим войната. Ние ще продължим да печелим. И накрая ние ще надделеем, подчерта Алауи.

Той каза, че процесът срещу Саддам Хюсеин вероятно ще започне още през октомври и ще бъде прозрачен и справедлив. Не мисля, че този процес ще продължи наистина дълго време, защото доказателствата срещу Саддам Хюсеин са твърде много, те са наистина съкрушителни, добави Ияд Алауи.

Възможно е Саддам Хюсеин да се яви пред специалния иракски трибунал през ноември или декември, но определено делото ще бъде заведено през октомври, посочи Алауи.

Споделяне

Още от Свят