Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър спор за Брекзит

Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър спор за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей обвини Тони Блеър, че се опитва да подкопае Брекзит, призовавайки за втори референдум. От своя страна бившият премиер лейбърист обвини Мей, че е "безотговорна", съобщи Франс прес.

"Да отиде Тони Блеър в Брюксел и да се опитва да подкопае нашите преговори, призовавайки за втори референдум, това е оскърбление към поста, който е заемал и към народа, на който е служил", заяви Тереза Мей в изявление, изпратено до медиите в събота вечерта.

"Ние не можем, както той би сторил, да абдикираме от отговорността за такова решение", допълва Мей. Тя многократно е отхвърляла идеята за нов референдум за Брекзит, подкрепяна от много опозиционни партии, част от лейбъристите и различни видни личности.

"Безотговорно е това да се опитваш да убедиш насила депутатите да приемат споразумение, което намират за определено лошо, заплашвайки с напускане на Европейския съюз без споразумение, ако те не следват линията", отговори ѝ Тони Блеър в "Туитър".

Според него нито парламентът, нито народът ще се обединят зад споразумението на министър-председателката. Той препоръчва парламентът да гласува по различни опции, сред които и договореното от Тереза Мей споразумение.

"Ако депутатите не могат да постигнат съгласие, логично е отново да се даде думата на народа", аргументира се Тони Блеър.

Според някои британски медии неколцина членове на правителството, сред които вторият човек в кабинета, канцлерът на херцогство Ланкастър Дейвид Лидингтън, действат задкулисно за втори референдум.

 Началникът на кабинета на Мей, Гавин Баруел,опроверга днес в "Туитър" тези слухове.

Самият Лидингтън припомни изявлението си в парламента от вторник, когато заяви, че резултатът от втори референдум "със сигурност би бил източник за разделения и не би могъл да гарантира окончателен край на дебата".

Министърът на външните работи Джереми Хънт също предупреди за опасност от разделения при евентуален втори референдум в интервю за в. "Сънди таймс". Той намекна също така, че е много заинтересован от премиерския пост, след като Тереза Мей обяви, че ще напусне преди следващите парламентарни избори, предвидени за 2022 година.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?