Тони Блеър: Лейбъристката партия е заплашена от унищожение, ако поеме курс наляво

Тони Блеър

Бившият британски министър-председател Тони Блеър каза, че опозиционната Лейбъристка партия е заплашена от унищожение, ако за неин лидер бъде избран левият депутат Джереми Корбин, и призова партийните членове да не подкрепят "политики от миналото", съобщи Ройтерс.

Гласуването за нов лидер на лейбъристите започва утре. До тази ситуация се стигна след тежкото поражение на парламентарните избори през май. Социологическите проучвания показват, че Корбин, който иска рязко да върне партията към социалистическите ѝ корени, води с голяма разлика пред своите съперници.

Блеър предупреди в статия във в. "Гардиън", че изгледите за победа на Корбин поставят Лейбъристката партия в "по-смъртна опасност днес от когато и да било в над 100-годишното ѝ съществуване".

"Партията върви със затворени очи и протегнати ръце към ръба на скалата, а отдолу има остри камъни", написа той.

"Ако Джереми Корбин стане лидер, това няма да означава поражение като през 1983 или 2015 г. на следващите избори. Това ще означава разгром, може би унищожение", заяви Блеър.

Блеър, който е центрист, спечели три национални избори за лейбъристите между 1997 и 2005 г. Той за втори път се намесва в надпреварата за лидерския пост, след като по-рано каза пред привърженици, че изборите не могат да бъдат спечелени от лява платформа.

Според него "Джереми Корбин не предлага нищо ново". "Това са политики от миналото, които бяха отхвърлени не защото бяха прекалено принципни, а защото повечето британци смятаха, че те не работят", заяви Блеър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа