Тони Блеър направи 6-часово посещение в Ирак

Британският министър-председател Тони Блеър пристигна тази сутрин в южния иракски град Басра, предаде Франс прес. Блеър е първият лидер от коалицията, свалила режима на Саддам Хюсеин, който посещава страната.

Блеър пристигна от Кувейт на борда на транспортен самолет Херкулес. На летището край Басра британският премиер бе посрещнат от командващия Първа британска дивизия генерал Питър Уол. Блеър разговаря с американския граждански администратор Пол Бремър и специалния британски пратеник Джон Сойърс.След разговорите Сойърс обясни, че е информирал премиера за съществуването на доказателства, че Иран се опитва да прокара влиянието си в Южен Ирак. Има категорични доказателства, че иранците се опитват да създадат механизъм, който да им позволява да упражняват влияние тук, каза британският пратеник. Той обясни, че е осведомил Блеър и за положението със сигурността в Ирак.

След тези разговори премиерът произнесе реч пред британските сили, в която заяви, че те са участвали в историческо дело по освобождаването на Ирак от Саддам Хюсеин. Тони Блеър каза, че историята ще греда на иракския конфликт като един от определящите моменти на века.

"Във Великобритания няма никакъв спор по професионализма и смелостта, с която не само спечелихте войната, но с които поддържате мира,", каза той пред около 400 британски войници, събрани в бивш дворец на Саддам край Басра.

Преди срещата с британските войски, премиерът посети иракско училище, където бе приветстван сърдечно.

По време на 6-часовото си посещение в Ирак Тони Блеър посети и пристанщния град Ум Каср.

Британската преса широко коментира вчерашното изявление на американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, че Саддам Хюсеин може да е унищожил оръжията си преди началото на войната. Всички издания отбелязват, че липсата на оръжия за масово унищожение и признанието, че те може би не са били налице при започване на войната срещу Саддам, поставят под въпрос легитимността на операцията.

Посещението на премиера в Ирак днес стана проблематично, още преди да е стъпил в страната, след като бившият министър на външните работи Робин Кук заяви, че Блеър е изправен пред все по-задълбочаваща се криза заради неуспеха да се открият оръжия за масово поразяване в Ирак. Като се възползва от "смайващото" признание на Ръмсфелд, Кук откровено предупреди Тони Блеър, че е въвел Великобритания във войната под фалшив претекст, пише Гардиан.

Аргументите в полза на войната се разпиляха, пише и в. Индипендънт. Вестникът също цитира бившия външен министър Робин Кук, според когото изявлението на Ръмсфелд образува огромна празнина в аргументите от двете страни на Атлантика в полза на войната. В статията са поместени изявления на редица бивши министри от Лейбъристката партия, които обвиняват Тони Блеър, че ги е подвел.

Висши служители от британските служби, цитирани от Би Би Си, са заявили, че докладът, представен през септември 2002 г., в който се съдържаха твърдения за непосредствената заплаха от оръжията за масово поразяване на Саддам, е бил редактиран в канцеларията на премиера Тони Беър. Това е било направено, за да се подсили ефекта от него и да бъде направен по-убеждаващ.

Източниците на Би Би Си са посочили, че например твърдението, че Ирак може да задейства биологични оръжия за около 45 минути, е било неправдоподобно за специалните служби и те са били недоволни от разпространяването му

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?