Тони Блеър напуска премиерския пост на 27 юни

Тони Блеър напуска премиерския пост на 27 юни

Британският премиер Тони Блеър съобщи в четвъртък, че ще напусне поста си на 27 юни, съобщи ББС. Той обяви решението си официално на среща със свои колеги от Лейбъристката партия от неговия избирателен район, след като преди това бе съобщил и на министрите от кабинета си.

Той призна, че ръководеното от него правителство невинаги е успявало да оправдае високите очаквания, но е бил щастлив да бъде водач на “най-великата нация на земята”.

Той ще остане на “Даунинг стрийт” 10, докато Лейбъристката партия не избере своя нов лидер. Очаква се това да бъде Гордън Браун. В емоционална реч Блеър заяви, че е бил министър-председател в продължение на 10 години и това е било “достатъчно дълго” за страната и за него самия.

Британският премиер заяви още, че когато е встъпил на поста през 1997 година, очакванията са били “твърде високи”, но настоя, че оттогава жизненият стандарт се е подобрил.

“Има само едно правителство от 1945 година, което може да каже всичко това: повече работни места, по-ниска безработица, по-добри здравни и образователни резултати, по-ниска престъпност и по-висок растеж. Има само едно правителство и то е това правителство”, заяви Блеър.

По думите му вече е време другите да отсъдят къде е сгрешил, но добави, че винаги е правил онова, което е смятал за правилно. “Британците са специални и светът го знае, в своите най-съкровени мисли го знаем и ние. Това е най-великата нация на земята”, заяви в края на речта си Блеър.

Очаква се по-късно същия ден вицепремиерът Джон Прескът също да анонсира своето оттегляне. Преди това Гордън Браун отдаде заслуженото на лидерството на Тони Блеър.

“Той има уникални постижения през последните 10 години и даде уникално лидерство на своята партия, на Великобритания и на света”, каза той.

Близкият приятел на Блеър и негов предизборен съветник Джон Бъртън заяви, че по всяка вероятно след като напусне поста, той ще се кандидатира за депутат въпреки предложенията за “голяма международна работа”.

Говорителят на министър-председателя заяви, че Блеър ще остане фокусиран в своята работа на поста до избирането на нов лидер на лейбъристите.

Парализа

Въпреки, че Гордън Браун се счита за най-сигурния нов премиер и лидер на лейбъристите, той все пак може и да бъде конкуриран. В четвъртък се очаква среща между двама от депутатите от лявото крило в партията Джон Макдоналд и Майкъл Мийчър. Те ще обсъдят възможността някой от тях да се конкурира с Браун във вътрешнопартийните избори.

Те се нуждаят от 45 подписа на техни колеги в парламента, за да могат да се изправят срещу Браун. Очакват се още шест други номинации да се появят в спор за мястото на Прескот.

Лидерът на консерваторите Дейвид Камерън коментира, че страната е изправена в следващите няколко седмици пред парализа, докато лейбъристите изберат своя лидер. Той обвини Блеър, че бяга от правителството на “живите мъртви”. Либерал-демократите от своя страна призоваха кралицата да разпусне парламента и да насрочи избори.  

Споделяне

Още от Свят