Тони Блеър обвинен в плагиатство

Тони Блеър обвинен в плагиатство

Питър Морган, сценарист на наградения с Оскар филм "Кралицата", уличи бившия министър-председател на Великобритания Тони Блеър в плагиатство. Той твърди, че една от описаните в мемоарите на бившия премиер "Пътуване" сцена, изцяло съвпада със сцена от филма му, която той измислил от началото до края, пише в четвъртък вестник "Телеграф".

Става дума за момент когато, според твърденията на Блеър, през 1997 г. той се оказал насаме с кралица Елизабет ІІ, целувайки ѝ ръка. В книгата, кралицата в този момент му казала: "Вие сте моят десети министър-председател. Първият беше Уинстън. Това беше още преди вашето раждане."

В сценария на филма "Кралицата" тази фраза звучи така: "Вие сте моят десети министър-председател, мистър Блеър. Моят първи беше Уинстън Чърчил". Морган твърди, че тази реплика е художествена измислица.

Според сценариста има три възможни причини за подобно съвпадение. Първата – това да е просто съвпадение, той отхвърля. Вторият вариант – че по този начин Тони Блеър е одобрил киноверсията на станалото като официална, и третият – че експремиерът "на чаша джин с тоник просто е объркал сцената от филма с реалните събития". "Струва ми се забавно, тъй като Блеър неведнъж е казвал, че не е гледал филма", коментира Морган.

По думите му, когато той разказал за съвпадението на режисьора на "Кралицата" Стивън Фриз на премиерата на последния му филм "Тамара Дрю", той се разсмял, казвайки: "Сега хората ще ни обвинят, че сме подслушвали".

Това е поредният скандал, свързан с мемоарите на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър.

Всичко започна с изявленията му, че средствата, събрани от продажбата на книгата ще бъдат предадени на благотворителния фонд Кралски британски легион, който оказва помощ на ветераните от различни военни кампании. В отговор от организацията, обединяваща пострадалите пряко или косвено в иракската война, заявиха, че с това Блеър няма да заслужи прошка за изпращането на войски в Ирак.

Първото раздаване на автографи във връзка с излизането на книгата, което беше на 4 септември в Дъблин, завърши изключително неприятно. Противници на бившия премиер, борещи се за извеждане на британските войски от Ирак и Афганистан, го замеряха с яйца и обувки.

Това принуди Блеър да отмени представянето на книгата в лондонската книжарница "Waterstones" и лондонската галерия на съвременното изкуство.

Същевременно тези скандали очевидно само подгряват интереса към книгата. Според "Гардиън" "Пътуване" е станала най-бързо изкупуваната автобиография в историята на Великобритания според обобщенията от първите четири дни на пазара.

До вечерта на 4 септември бяха продадени 92 хил. копия от мемоарите на бившия английски премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?