Тони Блеър остана без трима министри

Трети министър напусна британското правителство заради иракската криза, след като Клер Шорт съобщи, че ще си остане в кабинета независимо от заплахите да подаде оставка, съобщи Би Би Си.

Вътрешният министър Джон Денъм последва министъра на здравеопазването Лорд Хънт и подаде оставката си във вторник сутринта. Преди това правителството напусна бившият външен министър Робин Кук, който сега отговаря за връзките на кабинета с Камарата на общините. В реч пред парламента той страстно защити несъгласието си с война срещу Ирак.

Кук подчерта, че не може да подкрепи война без международна договореност и без подкрепа във Великобритания. Той посочи, че нито международната общност, нито британската общественост са убедени, че има спешна и неотложна необходимост от военни действия.

Изказването на Кук в парламента бе аплодирано от много депутати от управляващата Лейбъристка партия.

Решението на Клер Шорт да остане на поста си, въпреки силно критичното си отношение към позицията на Великобритания по кризата, е подкрепа към премиера Тони Блеър преди явяването му в парламента днес следобед, където ще търси подкрепа за войната срещу Ирак.

Снощи президентът на САЩ даде 48-часов ултиматум на Саддам Хюсеин и семейството му да напуснат страната, за да избегнат военния удар.

Тони Блеър изрази подкрепата си за операцията, но му предстои да получи подкрепата на мнозинството от депутатите от собствената му лейбъристка партия, както и на избирателите.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: