Тони Блеър претърпя тежко поражение на местни избори

Управляващата Лейбъристка партия във Великобритания претърпя тежки загуби в местните избори, проведени в Англия и Уелс.

До този момент партията е изгубила 286 места и няколко съвета в централна и северна Англия, където по традиция има влияние. Прогнозите показват, че лейбъристите ще останат на трето място по брой на гласовете след двете основни опозиционни партии - Консервативната и Либерал-демократическата.

Премиерът Тони Блеър призна, че войната в Ирак, която раздели общественото мнение, е оказала влияние върху подкрепата за лейбъристите.

Консерваторите спечелиха 146 места.

Резултатът от изборите на кмет на Лондон ще е бъде известен по- късно в петък.

Частичните мести избори, провеждащи се паралелно в изборите за Европейски парламент, са най-голямата проверка на обществените настроения преди общите избори догодина. Картината обаче ще стане по-ясна, когато в неделя бъдат обявени резултатите от европейския вот.

Заместникът на Блеър Джон Прескот заяви пред Би Би Си, че лейбъристите са били наказани в знак на протест срещу войната в Ирак, но подчерта, че основна тема на изборите догодина ще са публичните услуги.

Хората харесват този вид политика, но сегашните избори не бяха оценка за нея, каза Прескот. Той обаче настоя, че обществото не е отхвърлило лейбъристите, макар това да не е голям ден за тях.

Торите изтъкнаха, че сегашната им преднина е най-голямата спрямо лейбъристите откакто Джон Мейджър спечели общите избори през 1992 г.

На базата на гласуването в 300 ключови общини във Великобритания Би Би Си изчислява, че в национален мащаб пропорцията би била: 38 % за консерваторите, 30% за либерал - демократите и 26% за лейбъристите.

Това са първите избори във Великобритания, при които управляващата партия остава трета политическа сила, отбелязва Би Би Си.

Прогнозите са, че опонентите на Блеър в собствената му парламентарна група ще използват изборния провал, за да поставят отново въпроса за лидерството му.

Настоящите изборни резултати същевременно са първият тест за председателя на консерваторите Майкъл Хауърд, който пое поста миналата година.

Получихме отлични резултати, сега ние сме представени на всички нива в страната, в градовете, където искахме да играем важна роля, коментира той.

Съпредседателят на партията Лайъм Фок определи представянето на консерваторите като "впечатляващо".

"Нито за минута не казвам, че днешните резултати ще гарантират на консерваторите спечелване на парламентарните избори, това би било абсурд...но това е добър, солиден напредък за нас", добави той.

Либерал - демократите също изразиха задоволство от изборните резултати и настояха медиите да вземат предвид факта, че във Великобритания вече се е утвърдил трипартиен политически модел.

Местните избори се провеждат само в Англия и Уелс. За пръв път милиони избиратели имаха възможност да гласуват по пощата.

Споделяне

Още от Свят