Тони Блеър прие католицизма

Тони Блеър прие католицизма
Бившият британски министър-председател Тони Блеър беше приет в лоното на католическата църква, отказвайки се от англиканската. Церемонията се е състояла късно в събота в католически параклис в британската столица под ръководството на кардинал Кормак Мърфи О'Конър, глава на католическата църква в Англия и Уелс.

Това става в момент, когато във Великобритания броят на приемащите католицизма надхвърля онези, които приемат англиканството, отбелязва ББС, като се позовава на проучване. Това се случва за пръв път от 500 години насам.

В специално изявление кардинал О’Конър информира, че през последните месеци Тони Блеър редовно е посещавал служби и е преминал през специална програма, която да го подготви за преминаването от една църква в друга.

Решението на бившия британски премиер не е изненадващо, тъй като той даде такива сигнали по-рано тази година. Съпругата му Чери и четирите им деца са практикуващи католици. Една от последните визити на Тони Блеър като действащ министър-председател беше във Ватикана, къзето се срещна с папа Бенедикт ХVІ през юни миналата година.

Ръководителят на англиканската църква архиепископът на Кентърбъри Роуан Уилямс също насърчи Блеър. "Моите молитви и най-добрите ми пожелания са с Тони Блеър при напредването му към християнското поклонничество. Един голям католически писател от миналия век е казал, че единствената причина да се премине от едно християнско семейство в друго е човек да задълбочи отношението си с Бога. Моля се това да е резултатът от решението на Тони Блеър в личния му живот", заяви архиепископът на Кентърбъри. В изявление на Ватикана се казва, че приемането на католическата вяра от Тони Блеър е добра новина.

Споделяне

Още от Свят