Тони Блеър се извини за издевателства над иракски затворници

Британският премиер Тони Блеър се извини за случаите на малтретиране на иракски затворници от британски войници. В интервю за френска телевизия по време на посещение в Париж Блеър заяви, че подобни действия са напълно неприемливи, но те не трябва да петнят доброто име на другите британски войници.

Британското правителство бе поставено пред ново изпитание, след като стана известно, че Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) е предупредил още през февруари министрите за изтезанията на иракски затворници от британски войници.

Опозицията поиска обяснение, след като правителството призна, че е получило доклада на МКЧК месеци преди съобщенията за издевателствата да се появят в печата.

Консервативната партия прикани правителството да разкрие какво знае за обвиненията за изтезания в иракски затвори.

По-късно в понеделник министърът на отбраната Джеф Хун ще направи декларация пред парламента по този повод.

Същевременно в Багдад американските военни съобщиха датата за първия съдебен процес срещу офицер, обвинен в измъчване на иракчани.

"Поднасяме дълбоките си извинения на онези, които са били измъчвани от британски войници. Подобна практика е изцяло неприемлива", посочи Блеър, който в неделя пристигна в Париж за тържествата по случай деня на Европа.

Премиерът подчерта, че виновните ще бъдат наказани по правилата на военната дисциплина.

Британското военно министерство заяви, че едва ли ще даде гласност на конфиденциалния доклад на Червения кръст, но посочи, че вече са предприети действия във връзка с информацията.

Споделяне

Още от Свят