Тони Блеър се опитва да разсее страховете за разширяване на войната

САЩ нямат абсолютно никакви планове да нападат Сирия или Иран, заяви британският премиер Тони Блеър в интервю за арабската емисия на Би Би Си, цитирано от Ройтерс. Важното е нито една от тези две страни да не подкрепя силите, верни на Саддам - така разтълкува той смисъла на предупрежденията, отправяни от Вашингтон напоследък.

Блеър призова да не се търсят теории на конспирациите. "Въпросът: Кой е следващият? не стои", подчерта той. Вярно е, че има съмнения за подкрепа за тероризма от някои среди в тези страни, но винаги съм смятал, че можем да се справим с този проблем по друг начин, заяви Блеър.

Това не е война срещу Ирак, а срещу Садддам, но тя има и друго измерение, също толкова важно, колкото и отстраняването на иракския президент - да донесе по-голяма стабилност в Близкия изток и надежда в ситуацията между Израел и палестинците, заяви британският премиер.

Американският президент Джордж Буш ще отиде в началото на идната седмица в Белфаст, Северна Ирландия, за да се срещне с британския премиер Тони Блеър, съобщи представител на американската администрация, пожелал да остане анонимен. Очаква се двамата да съгласуват подходите си за следвоенното устройство на Ирак и ролята на ООН.
Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: