Тонове боклуци, милиони за гаранции. Делото "Бобокови"

Разследването срещу двамата бизнесмени разкри много повече, отколкото има в кориците му

До края на май братята Атанас и Пламен Бобокови бяха в списъка на най- уважаваните топ бизнесмени у нас, хора с тежест и светски знаменитости. След това рязко попаднаха в списъка с топ обвиняемите на прокуратурата. Понастоящем са заподозрени като членове на престъпна група. А Пламен Бобоков е обвиняем и за държане на археологични обекти, както и за получаване на информация от секретната сводка на разузнаването.

Делото "Бобокови" разкри много повече, отколкото има в кориците му. За начина, по който се работи у нас, за близостта на политици и бизнесмени и за много други неща.

Оказа се, че Пламен Бобоков е бил близък и с хора около президента Румен Радев (по-точно Пламен Узунов, секретар на президента и бивш вътрешен министър), и със самия премиер Бойко Борисов, на когото е писал есемеси, започващи с: "Добро утро, бос".

Тези факти станаха ясни поради започналото дело, а вероятно и поради безиходицата на участниците в споменатите процеси.

Иначе всичко започна с един влак. И с един странен списък.

От Италия

В края на миналата година италианските власти обявиха, че са спрели пътуваща към България влакова композиция, натоварена с тонове отпадъци. Появиха се намеци за участието на италианската мафия в цялата схема. До този момент вносът на боклуци у нас не беше тема на правителството. Международният скандал обаче промени нещата. Първо на площадка край Плевен, а след това и на пристанището във Варна бяха открити тонове отпадъци. Прокуратурата бързо се намеси, а шефът ѝ Иван Гешев обяви, че България не заслужава да е сметище или тоалетна чиния.

Списъкът

В края на май първо бе арестуван бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, след това и Бобокови. Няколко дни разследващите си мълчаха, а след това дадоха пресконференция, на която заявиха, че при обиските на русенските бизнесмени е открит списък с имена. Той се оказа прелюбопитен и чудесен за представяне пред медиите. Представляваше хвърчаща ръкописна бележка, в която фигурират  имената на видни бизнесмени от прехода, някои живи, други покойници. Сред тях бяха Любен Гоцев, ПИБ, ВИС, Маджо, Г. Гергов, ТИМ, Младен Мутафчийски, Емил Кюлев, Красимир Гергов, Славчо Христов, Краси Стойчев, Лора Виденлиева, Ветко, Алексей Петров, Радосвет Радев, Сашо Дончев пр. Срещу имената имаше изписани суми от десетки и стотици милиони.

Сензационната бележка се оказа препис на имена и суми от книга на журналиста Григор Лилов, издадена през 2003 г. Бобокови обясниха, че са изготвили списъка сами, а идеята му била да е нещо като класация по богатство на заможните българи. Те фигурират в него под "ние". След обявяването ѝ пред медиите, тази бележка не бе посочена нито веднъж като доказателство. А и за какво би могла да послужи на разследващите?

Акумулатори и олово

Списъкът наистина не влезе в работа на прокурорите, но пък в съда стана ясно, че те са се подготвили добре със свидетелски показания. Освен Бобкови и Живков, по това дело бяха арестувани още бившият шеф на плевенската инспекция по околна среда и води Габриел Савов, както и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов. Обвинения получиха и бившият шеф на дружеството "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов, както и Васил Коцев, бизнесмен от Ботевград, нарочен за изключително близък до зам.-министъра Живков, наричан негов син и сочен за участник в схемата с опасни отпадъци.

Всъщност първоначално повдигнатото на Бобокови обвинение нямаше нищо общо с италианската афера с боклуците. Тъкмо обратното, разследващите намериха съвсем българска схема. Те твърдят, че опасните отпадъци (пластмасов сепаратор и олово) от завода за акумулатори на Бобокови "Монбат" не са били изнасяни в чужбина, нито пък са били съхранявани според правилата у нас. Вместо това са давани на фирми без никакъв капацитет (притежавани от Миховски и Еминов) и са трупани на различни места – например Плевен и Лом. Властите в лицето на зам.-министър Живков или местния началник Савов пък са направили така, че да няма проверки.


Арестът на зам.-министъра Живков, Снимка: БГНЕС

Основен свидетел срещу Бобокови стана бившият им служител Богданов. Това не му помогна да се размине с обвинение, но пък го отърва от ареста.

Така, поне засега, италианската връзка официално я няма, въпреки че според съобщенията на прокуратурата по нея се работи съвместно с италиански разследващи. А самият Атанас Бобоков коментира развоя на събитията по следния начин:

"Какъв италиански боклук?! Аз съм индустриалец! Ама като изляза оттука – (ще съм) тоя с италианския боклук".

Дай 2 млн. лв. и си ходи вкъщи

Излизането от ареста обаче се оказа доста трудна задача. Още в началото на разследването Пламен Бобоков бе освободен срещу гаранция от 1 млн. лв. След това прокуратурата се опита да повтори същата сума и по друго дело – за информация от сводката на разузнаването. Опитът бе неуспешен, съдът я намали 100 пъти – до 10 хил. лв., а самото дело се оказа леко комично. Обвинението е, че Бобоков е получавал информация от секретни материали. Въпросните обаче са сглобени от открити източници като бюлетина на БТА например, превърнала се в секретна информационна агенция, само защото фигурира в документ на службата. Така Пламен Бобоков се размина "само" с 1 млн. лв. по едното дело и 10 хил. лв. по другото.


Атанас Бобоков в спецсъда. Снимка: БГНЕС

Свободата на Атанас Бобоков обаче струваше по-скъпо. След няколко месеца под стража и неколкократни неуспешни опити да напусне ареста заради влошено здраве, 61-годишният бизнесмен все пак бе освободен срещу рекордните 2 млн. лв.

Чат с човека на президента

Докато Бобокови се разправяха с арести, гаранции и мерки, прокуратурата се разшета с размах. По традиция, започнала с идването на Гешев на шефския пост в държавното обвинение, пред обществеността бяха представени доказателства, които в други времена не излизаха от съдебната зала и прокурорските папки. И те бяха използвани, за да се удари президентът Румен Радев, известен с критиките си към правителството.

През лятото прокуратурата усърдно пускаше чатове между Бобоков и секретаря на Радев – Пламен Узунов. От тях се видя, че комуникацията между двамата и е била разностранна и по множество теми. Прокуратурата обаче се концентрира върху няколко.

На първо място бе скандалът с либийския танкер "Бадр". Тази история навреди сериозно на международния имижд на България и едва не я нареди до страни, считани за "пиратски", в които отвличането на плавателни съдове е нещо обичайно. Какво се случи? През 2018 г. плавателният съд бе задържан в Бургас с решение на Изпълнителна агенция "Морска администрация". Агенцията бе сезирана с искане на бургаски частен съдебен изпълнител, който уважава напълно претенцията на фирмата "Булгаргеомин" към либийската държавна компания "Либиан Навигейтър". Българската фирма твърдеше, че либийците дължат 9.25 милиона долара. Целият случай бе скандален, но особено впечатления направи арестът на кораба – вземане на "абордаж" от служители на гранична полиция, морската администрация и частни охранители. Скандалът наложи спешната намеса на премиера Бойко Борисов, който трябваше да дава обяснения на либийския си колега Файез Сарадж.


Пламен Узунов на разпит в спецпрокуратурата, където бе привикан, след като разследващите не успяха да отключат телефоните му. Снимка: БГНЕС

Оказа се, че по този случай Бобоков е водил активна комуникация с Узунов. Президентският секретар дори му е изпратил неподписаното решение на Върховния административен съд, с което се отменя арестът на танкера. Как то се е озовало у него, не стана ясно. Тази история даде повод на прокуратурата да обяви, че се проверяват данни за търговия с влияние. Такова обвинение не бе повдигнато, но пък Бобоков бе привлечен като обвиняем за това, че е получавал от Узунов данни от сводките на разузнаването, които съветникът получава по служебен път. Ставаше дума за съобщения от открити източници – новинарски агенции, касаещи предимно за ситуацията в Украйна, чийто почетен консул у нас е Бобоков. Макар и свободна на пръв поглед, тази информация се оказа достатъчна за ново обвинение, а прокуратурата обяви, че бизнесменът е нарушил "оперативния интерес" на военното разузнаване. Към Бобоков имаше и други подозрения – например за влияние при назначаване на посланици в африкански страни, защото лобирал за определени хора пред Узунов.

Другата тема - назначването на посланици в Алжир и Нигерия, предлагани от самия бизнесмен. Тук изплува и чат с "Prezident Rumen Radev". В него обаче се говореше за това как братята са получили концесия на пристанище Бюканън в Либерия. Самият Радев намекна, че Бобокови са били част от бизнес делегация, обясни, че в чата няма нищо секретно и призова разговорът да бъде публикуван в цялост. Това така и не бе направено.

Добро утро, бос

Именно по темата с "Бадр" Бобоков показа и есемеса до Борисов, започващ с "Добро утро, бос". Бизнесменът обясни, че се е опитвал да предотврати международен скандал и затова искал среща с премиера. Прокуратурата скоростно му отговори, пускайки негова комуникация с президента Радев. А коментарът на премиера бе, че не е момиченце, за да си пази есемесите.

Посочени сме от Пеевски

Бобокови имат обяснения за внезапно сполетялата ги прокурорска активност. Двамата неведнъж са заявявали, че са били "посочени" от депутата от ДПС Делян Пеевски, който искал да им вземе бизнеса. Освен предприятието "Монбат" те притежават и "Приста ойл", което се занимава със смазочи материали.

В интервю за бТВ Пламен Бобков обясни, че държавата се управлява от триумвират в състав Пеевски, Борисов и Гешев. Бизнесменът нарече премиера страхливец и обясни, че той се ужсявал, "че всичко, което се е случило благодарение на него, може да му се върне".

Ден по-късно стана ясно, че бизнесменът е получил ново обвинение – за незаконно държане на върхове от стрели и копия. От обясненията на прокуратурата стана ясно, че съвпадението с интервюто е случйно. Обвинението трябвало да бъде повдигнато по-рано, но се наложило отлагане.

Копайте, тука са боклуците

През лятото, в търсене на загробени опасни отпадъци, прокруатурата разкопа няколко места и откри тонове боклуци. Сред тях имаше и етикети на предприятието "Монбат". Разследващите твърдят, че изхвърленото е свързано с Бобокови. Засега прокуратурата пресметна, че е открила общо над 7 хил. тона опасни отпадъци, които може да свърже с бизнесмените. Дали това е вярно, предстои да разберем.

Споделяне

Още от България