Топ 10 на руските пропагандни лъжи за Сирия

<i>Сергей Лавров и Владимир Путин, сн: в. "Билд"</i>

На 30 септември 2015 г. Русия започна военна операция в Сирия. Оттогава Москва непрестанно разпространява лъжи за войната, която става все по-ожесточена. Стратегията на Русия, чиято цел е унищожаване на всичко живо, съпротивляващо се на режима на Асад, потвърждава това, пише немското издание "Билд".

"Билд" публикува рейтинг на руските пропагандни изказвания, които са лъжа, на която са се натъкнали повечето западни политици, в резултат на което днес Сирия се намира на ръба на пропастта.

Номер 10 е заявлението на Москва, че военната операция в Сирия е само операция за въздушна подкрепа на сирийската армия срещу "Ислямска държава". И едва по-късно Русия се дистанцира от тази първа тлъста лъжа, заявявайки, че военната операция е срещу "Ислямска държава" и други терористични групировки.

Следваща е лъжата на руското ръководство, че в Сирия действат само руските военно-въздушни сили. Немското издание се позовава на изявлението на тогавашния шеф на администрацията на руския президент Сергей Иванов, че в Сирия няма да се провежда никаква сухопътна операция. Както в провинция Хомс, така и в Латакия и Алепо днес действат руски военни, които Кремъл нарича "консултанти", "сапьори" и "наблюдатели на режима за примирие". В действителност обаче те се сражават на страната на армията на Асад срещу бунтовниците и "Ислямска държава".

На 8-мо място са твърденията на руското ръководство, че техните военновъздушни сили атакуват позициите на "Ислямска държава" в Рака (самопровъзгласената столица на ИД-бел.ред.).

В началото на военната операция в Сирия Москва публикува многобройни видеозаписи на руските въздушни удари. Те трябваше да докажат, че Русия е взела на прицел терористичната групировка "Ислямска държава". Уловката е там, както разкритията на "Билд" и журналистите от групата Bellingcat показват, че ударите, които отчита руското министерство на отбраната, са станали на 250 км. от обектите, които цитира военното ведомство. По-късно руското министерство започна да публикува видеоотчети все по-рядко и по-рядко, осъзнавайки, че има кой да хвърли светлина върху тази лъжа за Сирия.

7-мо място – заявленията на Кремъл, че руските военновъздушни сили не бомбардират болници. Организации като "Лекари без граници", "Хюман райтс уоч", "Амнести интернешънъл" и много други, обвиняват в докладите си сирийските и руските ВВС в целенасочено разрушаване на болници.

Според данните на една от неправителствените организации, само през юли 2016 г. са били разрушени 43 медицински заведения, посочва "Билд". По думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова Западът няма нито преки, нито косвени доказателства на тези твърдения. Русия игнорира видеозаписите, на които са показани руските самолети в моменти на ударите, а също и фрагменти от руски бомби в руините на разрушените болници.

Особено нагла лъжа, военно престъпление от висш характер, стана твърдението на руското министерство на отбраната, че през декември 2015 г. са били нанесени авиоудари по нефтените находища и инфраструктурата на територии, контролирани от "Ислямска държава". Бяха представени и видео, и фото доказателства, пише изданието, като слага тази измама на 6-та позиция в рейтинга.

Видеозаписите и фотографиите са анализирани от експерти, които разпознават на тях силози за зърно и водни пречиствателни станции. Това са жизненоважни обекти на гражданската инфраструктура.

Лъжа номер 5: Русия иска мир, Русия подкрепя прекратяването на огъня, Русия иска да сложи край на конфликта. Тези уверения Москва използва при всеки удобен случай, изкарвайки всички виновни за сирийската касапница, освен себе си.

На 10 септември руският външен министър Сергей Лавров в коментар за опитите да се наложи примирие, посочи, че Русия ще направи всичко необходимо страните от конфликта, които са под руско влияние, също да потвърдят прекратяване на военните действия.

След девет дни, през които в резултат от действията на Асад и съюзниците му загинаха 100 мирни жители, началникът на Главното оперативно управление на Генщаба на въоръжените сили на Русия – генерал-лейтенант Сергей Рудской, обяви, че САЩ и групите на така наречената умерена опозиция, контролирани от Америка, не са изпълнили нито едно условие от постигнатите в Женева договорености. Не минаха и 90 минути, и руски военни самолети нанесоха удар по хуманитарен конвой.

Тази планирана на фона на примирието акция отразява извършените от Русия в Сирия военни престъпления. Нито отново сключени договорености, нито отстъпки към Москва могат да променят нещо.

4-тото място е за твърдението на Москва, че терористите от "Ислямска държава" са на цялата територия на Сирия – авиоударите, нанасяни по всички райони на страната, са удари насочени срещу "Ислямска държава". И едва когато на руското ръководство му стана ясно, че подобна лъжа няма да работи повече, то прибегна до нов трик, за да оправдае атаката срещу противниците на Асад. Цялата сирийска опозиция беше обявена за терористи, действащи от името на "Ан Нусра", като в същото време, по оценка на експерти, частта бойци в тази групировка е около 20% от всички сражаващи се срещу Асад бунтовници.

Лъжа номер 3: САЩ подкрепят "Ислямска държава"

Особено абсурдни изглеждат неотдавнашните обвинения по адрес на САЩ, измислени от Русия. След погрешен авиоудар на военновъздушните сили на САЩ по една от позициите на армията на Асад близо до територия, контролирана от ИД в източна Сирия, представителят на външното руско ведомство Захарова бушуваше по повод мнимата помощ на Белия дом за ИД.. САЩ оглавяват най-ефективната международна коалиция срещу терористичната групировка. В резултат на сложни военни операции те успяха да лишат терористите и съюзниците им от над половината завладени от тях територии както в Сирия, така и в Ирак, посочва "Билд".

Самолетите на американците подкрепят сухопътната операция с авиоудари. Обвиненията на Русия имат за цел да скрият факта, че ИД продължава да е един от най-важните търговски партньори на подкрепяния от Москва режим на Асад. И това се отнася преди всичко за петролния бизнес на терористичната групировка.

Лъжа е изявлението на Кремъл за извеждане на военния контингент от Сирия, осъществено на 15 март тази година. По думите на президента Путин Русия е изпълнила задачата за подкрепа на сирийския режим в борбата с международния тероризъм. След три месеца Асад и Путин обсадиха Алепо, през септември диктаторът обяви пълен контрол над града, което стана възможно единствено благодарение на всекидневните въздушни удари на руските ВВС.

Извеждането на руските войски е нечувана лъжа – Русия не е извела контингента си, а го е обновила, с което увеличи военната си мощ в Сирия.

Най-голямата лъжа на цялата руска пропаганда в Сирия са уверенията на Москва, че от руските бомби не е загинал нито един мирен сириец.

Тази лъжа затъмнява цялата останала смъртоносна неистина, изливаща се от Кремъл, пише "Билд" и цитира думите на руския посланик във Великобритания Александър Яковенко, че руските самолети "никога не са атакували граждански обекти". Руското министерство на отбраната нито веднъж не призна факта за страничните поражения от руските въздушни удари, без да говорим за систематичното унищожаване на населението и гражданската инфраструктура.

Според съобщенията на неправителствена организация, в резултат на руските удари са загинали 2 888 мирни жители – от тях 795 деца. Даже ако тези данни не могат да бъдат детайлно проверени, те като цяло потвърждават информацията на такива неправителствени организации като сирийската организация по правата на човека и многобройните активисти. Русия, след режима на Асад, става вторият по мащаб убиец на абсолютно невинни граждани на Сирия. Фактът, че Кремъл до момента не е признал нито една гражданска жертва от въздушните си удари, е чудовищна лъжа, която дисквалифицира страната като партньор за всякакви мирни преговори, заключва "Билд".

Споделяне

Още от Свят