Топ фалшификатор в САЩ се укривал една година у нас

Фалшификатор на чекове в САЩ за над 45 милиона долара се е укривал една година в България. При съвместна операция ФБР и МВР са задържали 38-годишния израелски гражданин Рами Рабену, издирван за финансови престъпления чрез Интерпол, съобщи на извънредна пресконференция главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Задържаният в София е осъден на 115 години затвор в САЩ.

Израелският гражданин е пребивавал под чужда самоличност в страната ни - представял се с името Харали Витал.

НСБОП и Икономическа полиция тепърва ще установяват дали фалшификаторът има връзки с български престъпни групировки, специализирани в производството на фалшиви чекове, кредитни карти и валута.

Засега нямало данни израелецът да е извършил престъпление в България, но ген. Борисов отказа да съобщи с какъв бизнес се е занимавал чужденецът - информацията можело да засегне "други лица".

В България фалшификаторът имал и семейство - съпруга и дете. Ген. Борисов отказа да съобщи дали тя е българка, защото това са "лични данни". Стана ясно, единствено, че не е от Израел.

При ареста полицаите действали много внимателно, за да не наранят семейството на издирвания престъпник. От вчера той е в Централния затвор и се подготвя екстрадицията му.

Представителят на ФБР Джеф Доуди похвали българските служби за професионализма им и изтъкна, че арестът е пример за доброто им сътрудничество с американските им колеги и Интерпол. "От името на ФБР изказвам задоволството и благодарността за доброто сътрудничество с всички служби на МВР, с които работим по съвместни операции" , подчерта американският офицер.

Издирваният супермошеник е бил задържан в САЩ, но бил пуснат под гаранция и успял да избяга от страната.

Ден след получаването на съобщението за издирване на търсения от ФБР и Интерпол финансов измамник, на 27 януари т.г. той е обявен за издирване и на българска територия. Около 22.30 часа на 31 август специализиран екип от ДНСП, Шесто столично РПУ и служители от СДВР установява и задържа Рабену.

Израелецът е бил заловен часове преди убийството на старши сержантът Кирил Живков, също от Шесто РПУ.

Смъртта му вдигна МВР на крак, а главният прокурор Никола Филчев нареди за едно денонощие да бъдат арестувани и обискирани колкото се може по-голям брой престъпници. По думите на главния секретар Борисов, обвинителят се бил скарал на полицията, че не извършва арести.

Споделяне

Още от България