Топ общинари от Червен бряг ще си санират къщите с европари

Според МРРБ няма нарушения, а за конфликта на интереси е отговорна друга институция

Санирането е одобрено от общинския съвет на Червен бряг

Трима топ общинари от Червен бряг ще си санират къщите безвъзмездно с европейски средства. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което одобрява проектите, твърди, че процедурата е спазена, но компетентен да се произнесе за конфликта на интереси е ресорната комисия и за това е препратило случая към нея.

Реакцията на МРРБ идва след като случаят беше изнесен в местни медии, а след това получи широка обществена разгласа и през "Господари на ефира".

Кметът на Червен бряг Данаил Вълов е заявил, че да си санират къщите местните общинари безвъзмездно "няма нищо незаконно". "Никъде няма ограничителни условия, че щом работиш в Общинска администрация, нямаш право да кандидатстваш по европейски програми и проекти", казва още Вълов в началото на май, цитиран от местното издание "Плевен за Плевен".

Към момента трите къщи на общинарите от Червен бряг са единствените одобрени частни сгради за обновяване с европари. Те са на председателя на общинския съвет в Червен бряг Ивайло Иванов, на секретаря на общината Николай Недков и на директора на Дирекция "Архитектура и строителство" Евгени Тошев. Общата сума, която ще бъде инвестирана в тях, е 291 207 лв. Средствата ще отидат за подмяна на дограмата, изолация на покрив и под и за изграждане на соларни инсталации. Целта е да се подобри комфорта на живеещите в "многофамилните жилищни сгради", според одобрения проект.

Той се финансира по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), за която отговаря Министерството на регионалното развитие.

По програмата всяка община само решава кои проекти да финансира. Те се одобряват от Общинския съвет. Отговорност на МРРБ е да следи да няма нарушения.

След публикации в медиите МРРБ се е самосезирало по случая и е направило проверка. "Резултатите от нея показват, че няма нарушения по отношение на процедурите за оценка на проектни предложения. Проектът на общината е оценен в съответствие с одобрените критерии за оценка. Спазени са и всички процедури по предоставяне на безвъзмездната финансова помощ", се казва в съобщение на МРРБ.

В него е посочено, че Управляващият орган на ОПРР обстойно е проверил допустимостта за финансиране на всяка от сградите по подадените проектни предложения и е обърнал "особено внимание" на жилищни сгради с малък брой самостоятелни обекти - от 2 до 4.

Направена е била и проверка на място за всяка от трите къщи на топ общинарите от Червен бряг, които пряко участват в одобряването на проекта – на практика сами си го гласуват.

Тя е показала, че къщите "отговарят на определението за многофамилни жилищни сгради" – във всяка от тях има "по два самостоятелни обекта", е посочено в съобщението на МРРБ.

Управляващият орган на ОПРР е направил и допълнителни проверки за наличие на конфликт на интереси.

"Поради факта, че МРРБ не е компетентният орган по произнасяне и установяването на наличие на такъв, е сезирана Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, като цялата събрана информация по казуса е препратена към нея", се казва в съобщението на МРРБ.

Управляващият орган все пак е регистрирал "сигнал за нередност" и в случай на установяване на конфликт от страна на комисията, на община Червен бряг ще бъде наложена финансова корекция в размер на 100% от стойността на договора за безвъзмездна финансова помощ, е посочено в съобщението.

Това означава, че санирането на къщите ще стане за сметка на общинския бюджет на Червен бряг, т.е. обновяването на домовете на общинарите ще бъде платено от жителите на Червен бряг.

До момента по оперативна програма "Региони в растеж" не е имало публично известен случай за обновяване на къщи.

Кметът посочи, че действително част от многофамилните къщи са собственост на служители на Община Червен бряг, като отбеляза, че в това няма нищо незаконно. Никъде няма ограничителни условия, че щом работиш в Общинска администрация, нямаш право да кандидатстваш по европейски програми и проекти, каза още инж. Данаил Вълов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес