Топ певици декларирали 10-годишни коли и маломерни жилища

Топ певици декларирали 10-годишни коли и маломерни жилища

Проверките на имуществото и доходите на водещи поп и фолк изпълнители показали масовата практика родните звезди да притежават по документи 10-15 годишни леки коли, а лимузините, с които обикновено попадат в обективите на фотографите по лъскави светски събития, били на приятели.

Част от топ изпълнителите пишели в декларациите си, че притежават по едно единствено маломерно жилище от 50-60 квадрата.

Това показват първите резултати от инспекциите на Националната агенция за приходите (НАП), огласени във вторник.

Предния ден от агенцията обявиха, че се проверяват доходите на 16 топ изпълнители. Във вторник бе огласен пълният списък на първата партида проверявани звезди. Това са Лили Иванова, Васил Найденов и познатите с артистичните си псевдоними чалга звезди Азис, Преслава, Ивана, Глория, Камелия, Анелия, Емилия, Малина, Мария, Вероника, Гергана, Райна, Силвия и Рени.

До седмица списъкът ще бъде попълнен с още имена от българския музикално-изпълнителски бизнес не само от попфолка, но и от рок и рапсредите.

Трима от вече проверяваните изпълнители не са подавали декларации за 2008 г.

Една от най-известните фолкпевици карала по документи 11-годишен фолксваген. Повечето от останалите имали 10-14 годишни коли. Жилищата на звездите са едностайни или гарсониери по декларация, а луксозните мезонети, вили или други имоти, за които се пише в светските колони на вестниците, са на приятели, също както и лимузините. Впрочем в жълтите издания обикновено се тиражират легендите, че фолкзвездите имат богати приятели бизнесмени, които им подаряват къщи и коли, а след като се разделят, си ги прибират и ги оставят почти на улицата.

Покрай звездите проверката се разширява и върху заведенията, в които те пеят, за да се засече какви хонорари и как се изплащат. Засега не е ясно как данъчните ще успеят да засекат какви са участията на звездите в частни партита и как им е заплащано.

От приходното ведомство отправят и молба, който има информация за хонорарите на 16-те проверявани изпълнители или доказателства за броя на участията им, да предостави тези данни на телефона на НАП 0700 18 700 при гарантирана анонимност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес