Топ шефът на УниКредит в Италия се оттегля заради разногласия с борда

Мустие е против банката да купи държавния дял в проблемния кредитор "Монте дей Паски"

Жан-Пиер Мустие

Главният изпълнителен директор на една от най-големите банки в Италия – УниКредит, Жан-Пиер Мустие съобщи в изявление до медиите късно в понеделник, че ще се оттегли от поста през април 2021 г., когато изтича мандатът му. Причината са разногласия с борда относно стратегията на банката, която държи втората най-голяма по активи банка в България.

През последните няколко 59-годишният Мустие, който е една от най-изявените фигури в банковия сектор в Европа, преведе УниКредит през болезнено реструктуриране, укрепване на баланса и намаляване на експозицията към потънатала в дългове италианска държава. Бившият инвестиционен банкер пое ръководството на УниКредит пpeз 2016 г., като ycпя дa пoмoгнe зa oгpaничaвaнe нa paзxoдитe нa финaнcoвaтa инcтитyция и зa cвивaнe нa пopтфeйлa ѝ c лoши ĸpeдити.

"През последните няколко месеца стана очевидно, че стратегията "Екип 23" (бизнес планът на банката, б. р.) и нейните ключови принципи вече не кореспондират с мисленето на борда", заяви Мустие в изявлението. Той посочва, че именно това е причината за решението му да се оттегли, за да позволи на новия борд да избистри своя стратегия за бъдещето на банката.

В резултат от обявлението акциите на банката затвориха при 5% спад, тъй като инвеститорите са разтревожени за лидерството на финансовата група.

От известно време италианските власти притискат борда на УниКредит да купи държавния дял в спасената през 2017 г. с държавни пари "Банка Монте дей Паски ди Сиена". Тогава правителството купи 68% дял в кредитора, който трябва да продаде до края на 2021 г. като част от споразумението с европейските регулатори.

Известно е, че Мустие бе противник на подобна сделка заради рисковете за баланса на УниКредит и бе поставил твърди условия пред евентуалното осъществяване на подобна трансакция. Затова финансовите медии разглеждат оттеглянето на Мустие като сигнал за отхлабването на преговорите по въпроса. Мустие многократно е заявявал, че е против придобиванията и би предпочел да върне пари в брой на акционерите, което е трудно заради забраната за разпределяне на дивиденти в Covid-кризата.

Във връзка с изявлението на Мустие УниКредит обяви, че още на 2 декември бордът на директорите и новият му председател Пиер Карло Падоан ще започнат да набират външни и вътрешни кандидати, които да заменят главния изпълнителен директор. Самият Падоан е бивш министър на финансите на Италия в периода 2014 - 2018 г. и е известен като "архитект" на спасителната акция за "Банка Монте дей Паски ди Сиена".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?