Топ следовател се обяви против легализирането на проституцията

Топ следовател се обяви против легализирането на проституцията

Националната следствена служба (НСлС) се обяви срещу проектозакона за легализиране на проституцията. Такава позиция изрази зам.-директорът на службата Румен Георгиев в сряда, по време на конференция за борбата с трафика на хора. По думите му заради дванадесетте процента български мъже, които ползват платена любов, не си заслужава проституцията да бъде легализирана, което освен това нямало да намали износа на български момичета зад граница.

Миналия месец МВР и Националният борд по туризъм (НБТ) се наеха с изготвянето на проектозакон, уреждащ практикуването на най-древната професия.

Проектът трябва да бъде готов до няколко месеца, а неговият замисъл е да се контролира този вид дейност и държавата да събира  пари от нея.

“Ако този закон спомогне за някаква държавна санкция за проституцията, това ще бъде двойствено с оглед на други човешки измерения, които ние преследваме с наказване на сводничеството. Не бива по никакъв начин, дори и толкова косвено да признаваме доходите от подобна дейност”, мотивира се зам.-директорът на НСлС Румен Георгиев. Той смята, че в страната има  сериозна демографска криза и проституцията, “тази проява на порока”, най-много рефлектира върху здравето на нацията.

Следователят информира, че през 2006 г. службата е водила 80 дела за трафик на хора, от които 22 са приключени. Това била най-голямата група дела, по които са работили следователите, надхвърляща дори броя на тези за наркотрафик.

На конференцията присъства и зам.-министърът на външните работи Гергана Грънчарова, която каза, че в министерството има амбиция българските дипломати да бъдат повече информирани и да се засили ангажираността им по проблема с  трафика на хора. “Българските дипломати трябва да осъзнаят, че са длъжни да реагират незабавно, когато получат сигнал за такъв тип престъпление и когато жертва на трафик се яви пред тях”, обясни Грънчарова допълвайки, че посланиците трябва да познават и психологията на жертвите и да знаят страховете им.

България става все по-атрактивна страна след членството си в EС и НАТО и се наблюдава тенденция страната ни да се превръща в крайна дестинация на трафик на хора, заключи Грънчарова.

Споделяне

Още от България