Топ тенисист е заподозрян в манипулиране на мачове

Топ тенисист е заподозрян в манипулиране на мачове

Тенисист от топ 30 е заподозрян в манипулиране на мачове. Това става ясно от изтекла в медиите информация на американското Федерално бюро за разследване (ФБР), което проверява мащабна схема за уреждане на тенис мачове, съобщават ZDF и Welt. Разследването се води в седем страни, а като организатори на престъпната мрежа се сочат представители на арменската мафия.

Замесени са 135 професионални тенисисти, включително играч от топ 30 на световната ранглиста. Германските медии не съобщават имена, но играчът от топ 30 имал три титли от АТП в кариерата си.

С три титли са грузинецът Николоз Басилашвили (№26), французинът Беноа Пер (№24), австралиецът Алекс де Минор (№18), аржентинецът Диего Шварцман (№14) и италианецът Матео Беретини (№8).

"Замесените хора са много интелигентни и са извършили измами в изключително големи мащаби", казва заместник-главният прокурор на Белгия Ерик Бишоп пред ZDF. Той допълва, че мачовете са носили печалба в размер до 10 000 евро. Прокурорът казва, че мафиотите са били в близък контакт с тенисистите на корта.

През последните две години се случиха няколко големи международи операции срещу манипулирането на тенис мачове. Първо през 2018 г. имаше арести на съдии от Тайланд, както и изхвърляне от спорта на украински тенисисти. В началото на 2019 г. 30 играчи в Испания бяха арестувани. През юни тази година за неопределно време бяха спрени правата на българските тенисисти Карен и Юри Хачатрян.

Споделяне

Още от Спорт