Топ журналист е сред жертвите на двойния атентат в Сомалия

Топ  журналист е сред жертвите на двойния атентат в Сомалия

Един от най-влиятелните журналисти на Сомалия е сред жертвите на двете бомбени атаки в столицата Могадишу, в който по последни данни са загинали 10 души,предаде ББС в събота. Ранените са 17.

Преди това съобщенията бяха за поне 15 загинали при взривовете на двете коли моби край сградата на националния театър на страната, която е разположена в близост до президентския дворец.

При първия взрив е загинал 45-годишният журналист Ауил Салад, както и неговият шофьор и двама охранители. След това е последвала втората експлозия на кола бомба.

Отговорността за атаката е поела радикалната групировка "Аш-Шабаб", чиято цел е бил контролният пункт на разположения в близост до театъра президентски дворец.

"Аш-Шабаб" е създадена през 2004 г. и се финансира от терористичната организация "Ислямска държава“, от сомалийски бизнесмени, а също така събира "данъци“ от населението на регионите, които са под неин контрол. Групировката държеше значителна част от Сомалия, но претърпя сериозни поражения от правителствената армия, която бе подпомогната от САЩ и редица други африкански страни.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?