Топалов – претендент за световната титла по шахмат

Топалов – претендент за световната титла по шахмат

Веселин Топалов е претендент за световната титла по шахмат и до края на годината ще се срещне със сегашния шампион Вишванатан Ананд от Индия.

Това стана ясно, след като Топалов с белите фигури спечели седмата партия в мача срещу Гата Камски от САЩ, а с това и мача с 4.5 на 2.5 точки.

Българинът изигра и последната партия в мача в характерния си агресивен стил и в един момент пожертва две пешки за атака. В сложна и двуостра позиция съперникът му не успя да намери вярната защита, загуби много време и бе принуден да изиграе много бързо последните няколко от 40-те си хода в първата контрола. След това вече с топ по-малко съпротивата му бе безсмислена и Камски се предаде на 45-тия ход.

Официалното закриване на мача е в петък от 14.30.

Роденият на 15 март 1975 години в Русе Веселин Топалов вече бе световен шампион - деветнайстият поред в историята на шахмата. През 2005 г. в Сан Луис, Аржентина Топалов спечели турнира на 8-те най-силни шахматисти с голяма преднина пред втория и стана световен шампион.

През септември-октомври 2006 г. в мача за защита на титлата срещу Владимир Крамник от Русия Топалов загуби след равенство 6 на 6 в редовните партии и 1,5:2,5 в тайбрека по ускорен шах.

В последната световна шахматна ранглиста от януари 2009-та Топалов е на първо място с коефициент ЕЛО 2796, пред световния шампион Ананд – с 2791.

Споделяне

Още от Спорт