Кристалина Георгиева смята, че най-лошото предстои

Топенето на снега може да доведе до "катастрофални последици”

Пари от структурните фондове могат да се пренасочат спешно за възстановяване от бедствията

Топенето на снега  може да доведе до "катастрофални последици”

Европейската комисия е готова при нужда да окаже помощ с хора и техника, а ако щетите от водното бедствие в Хасковска област надхвърлят 0.6 % от брутния вътрешен продукт на страната, България ще получи финансова помощ от Фонда за солидарност на ЕС. Това каза еврокомисарят Кристалина Георгиева, която във вторник посети пострадалия район, за да прецени на място мащабите на бедствието и да изготви план за действие.

 

Имаме екстремална ситуация в България, както и на други места в Европа, каза Георгиева и предупреди, че най-лошото може би е пред нас, а не зад нас, защото предстоящото снеготопене може да доведе до "катастрофални последици”.

"Аз дотогава много се притеснявам, тъй като голямо наводнение изисква много внимателно управление и насочване на водата да не залее населени места, да има по-малко щети и разбира се, да избегнем човешки жертви, но то също така води след себе си обикновено много тежки последици. Питейната вода може да се замърси, ако тя се смеси с отпадъчната. Ако се загуби електроподаването, може да се наложи доставката на генератори и това ние осигуряваме чрез европейската система на Гражданска защита", заяви Кристалина Георгиева пред БНР.

България трябва да инвестира пари от еврофондовете за превантивни мерки и да направи повече за установяване на рисковете и подготовка на хората за действие в аварийна ситуация, подчерта комисар Георгиева.

"Инвестиция в превенция - 1 лев пести 5-6-7 лева от щети. Не е само България, където изоставаме в създаването на такава култура за управление на риска, където институционално изоставаме, нямаме добра хоризонтална координация, нямаме добра връзка между центъра и местата. Трябва да работим, да решаваме тези проблеми и да говорим за тях не само когато нещастието се е случило, а да се превърне в постоянна тема за разговор и най-вече терен за работа в следващите месеци и години", заяви тя.

Това, което много ни тревожи, е че прогнозите за времето са две седмици големи студове, продължаване на снеговалеж и след това бързо затопляне. В много страни има същите проблеми, има вече 370 загинали на континента, това означава, че и ресурсът е ограничен и възможностите за взаимопомощ се ограничават, поясни още Кристалина Георгиева пред БНТ.

 

Тя отбеляза, че има подготвена методика за изчисляване на щетите от бедствието, за да се види дали надхвърлят 6% от БВП, но сега по-важно е властите да използват парите, с които разполагат. Става дума за пари от структурните фондове, които много бързо могат да бъдат пренасочени за програми за възстановяване, както е направила Унгария след бедствието там.

 

Кристалина Георгиева изрази съчувствието си към хората, които са пострадали, но подчерта, че трябва да мислим за следващите няколко месеца, които сигурно ще бъдат трудни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?