Топлинните счетоводители не откриха измами в януарските сметки за парно

И те като топлофикацията искат да се върне месечното отчитане на потреблението

Топлинните счетоводители не откриха измами в януарските сметки за парно

Трима от топлинните счетоводители отчетоха малко по-високо от данните на "Топлофикация-София" потребление на топлоенергия през януари, а най-голямата фирма за дялово разпределение обяви консумация, за каквато претендира и топлоснабдителното дружество.

След като столичани масово се оплакаха от надути сметки, общинското дружество поиска от топлинните счетоводители проверка на фактурите и на потреблението на хората. Фирмите за дялово разпределение обаче сега твърдят, че няма измами със сметките и се възползваха от възможността да рекламират предимствата на ежемесечното дистанционно отчитане на радиаторите, което не позволявало изкривяване на сметките.

Същото становище изказа в края на миналата седмица и шефът на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов, като обясни, че в сградите, които се отчитат всеки месец дистанционно няма рязко повишаване на януарската сметка спрямо декемврийската. По думите му средното увеличение на сумите, които столичани ще платят за парно през първия месец на годината, е около 17 на сто спрямо предходния. Потребителите обаче масово се жалват от двойно по-високи сметки.

От "Техем", която отчита уредите на повече от половината столичани, съобщиха в понеделник, че направената от тях проверка сочи, че през миналия месец техните клиенти са ползвали средно 17 процента повече енергия, както твърди и общинската топлофикация. На база обработени сметки за януари на 174 хиляди клиенти в 5162 сгради в София дружеството отчита, че в 47.80% от имотите е ползвано с до 17 процента повече парно, а в останалите жилища увеличението над този процент е различно.

Дружеството коментира, че основната причина за  по-високите януарски сметки остава по-студеното време, което се отнася за 89 от случаите, но влияние върху повишените суми за 11 процента от клиентите оказва и промяната в прогнозите дялове за отопление и топла вода, както и непровомерното демонтиране на радиаторите.

Според данните на фирмата за дялово разпределение "иста България" сметките за парно в София на техните клиенти са били с 18 процента по-високи през януари спрямо декември. Ползващите услугите на фирмата са плащали през декември средно по 93.50 лв. за парно, а месец по-късно сметката им е била 110.71 лв. Средната сметка за отоплението на двустайно жилище за януари в София за клиентите на дружеството е била 119.58 лв., а за тристайно – 122.51 лв.

От "Бруната" пък отчетоха, че 40% от сметките на техните клиенти за януари са по-високи от декемврийските с над 20 процента, а 60% от сметките са по-ниски от декемврийските или са нараснали с по-малко от 20 на сто.

Средно със 17% се е повишило потреблението на топлинна енергия през януари 2012 г., сравнено с парното през декември, показват данните фирмата за топлинно счетоводство "Нелбо”. При 42% от клиентите със завишена сметка увеличението на януарската сметка не надвишава 25% спрямо предходния месец, допълват от фирмата за дялово разпределение.

И четирите топлинни счетоводителя отчитат, че през януари е било с 3.5 градуса по-студено спрямо декември, а отделно и цените на топлоенергията са с 8 процента по-високи. Дружествата отбелязват още, че проблемите със сметките идват най-вече от това, че се изчисляват прогнозно върху показанията за потреблението в предходния отоплителен сезон и ако има заявена нулева консумация, а парно се ползва, това изкривява фактурите и може да се установи едва при изравнителното отчитане на топломерите в края на сезона.

Затова фирмите препоръчаха на клиентите си да се възползват от възможността за ежемесечно засичане на уредите за дялово разпределение като доплащат по 6 лв. за уред годишно към таксата за изравнителните сметки, тъй като тогава хората плащат реално потребената енергия.

Трите малки дружества още, че дистанционното отчитане на топломерите не решава проблемите с кражбите на топлоенергия, докато от "Техем" считат, че това ще предотврати измамите с изключени радиатори.

Големият топлинен счетоводител препоръчва топлинната енергия да се плаща всеки месец и да се забрани демонтажът на радиаторите в отделните имоти, което изкривява сметките за парно на цялата сграда

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?