Топлоенергията поскъпва със 7% от юли заради газа

Цените на тока от юли също ще са по-високи от планираното

сн. БГНЕС

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради повишаването на цената на природния газ с 10.86 на сто от 1 юли 2018 г., стана ясно на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в понеделник.

Първоначалните сметки на регулатора бяха газът да не се вдига с повече от 2 процента. Раздвижването в цените на алтернативните горива на световния пазар и ръстът на долара спрямо лева обаче накараха обществения доставчик "Булгаргаз" да поиска поскъпване с 18% за третото тримесечие. КЕВР обаче откри, че "Булгаргаз" е надвзел в предишни периоди 13 млн.  лв. и сега му ги приспадна от цената, свеждайки поскъпването до 10.86%. Това налага и промени нагоре в цената на топлоенергията и на тока. Какво ще е допълнителното повишение при електроенергията предстои да се разбере. Плановете бяха то да не е над 2%, но очевидно ще е повече, тъй като част от тока за домакинствата се произвежда от топлофикациите, работещи с газ.

Крайното решение за цената на газа ще бъде взето от регулатора на 29 юни, а за топлинната и електрическата енергия - на 1 юли.

По време на обсъждането на новата тарифа на природния газ, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов оспори изчислените от регулатора надвзети приходи в размер на 13 млн. лв. от предходната година. Според него това са средства само на хартия и поради тази причина регулацията с надвзет или недовзет приход трябва да се промени.

Павлов обясни пред комисията, че надвзетите приходи се получават от заявени от клиенти количества, които обаче не са ползвани. Практиката на дружеството показва, че отчетните количества са по-ниски от прогнозните и това се приема от енергийния регулатор като надвзет приход. Понякога това се дължи на форсмажорни обстоятелства, а понякога - на лоша преценка от страна на клиентите, но реално няма надвзети суми над разрешението от регулатора.

Ако се натрупат няколко тримесечия, при които КЕВР намалява исканата цена с тези "кухи надвзети приходи", ще бъде застрашена финансовата сигурност на дружеството и изпълнението на лицензионните задължения, смята Павлов.

По думите му, ако остане определената от комисията цена, "Булгаргаз" ще продава на вътрешния пазар с 30 лв. по-евтино, отколкото плаща за вносния руски газ, и това ще доведе дружеството до загуба от 15-18 млн. лв.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче не се съгласи с аргументите на Павлов и препоръча на дружеството да си събере всички вземания от топлофикациите.

Иванов увери още, че енергийният регулатор използва всички законови възможности да определи цени, които са в полза на бизнеса и гражданите и без да предизвиква финансови затруднения в енергийния сектор. Той беше категоричен, че няма да има шоково повишаване на цената на топлинната енергия през есенно-зимния сезон.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?