Топлофикации на Ковачки вземат 21.6 млн. лв. след оспорени цени

ТЕЦ Русе е сред компенсираните дружества

Топлофикациите в Русе, Плевен, Перник, Враца, Бургас и Велико Търново, зад които се смята, че стои енергийният бос Христо Ковачки, ще получат допълнителни средства от "Националната електрическа компания" (НЕК) заради това, че в периода 1 юли 2017 г. - 30 юни 2018 г. е изкупувала произведената от дружествата електроенергия на по-ниски от реалните цени. Същото е установил Върховният административен съд и за определената от енергийния регулатор цена на топлинната енергия на тези шест дружества, но повечето разходи ще бъдат начислени в следващите сметки за парното на клиентите им.

Това се случва след като дружествата оспорват в съда определените им от енергийния регулатор преференциални цени за произведената по високоефективен начин електроенергия и за топлинната енергия и в крайна сметка те са повишени със задна дата. Така тези топлофикации ще получат 21.6 млн. лв., изчислява изданието "Капитал", позовавайки се на взетите на 16 юли 2019 г. нови решения на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на шестте топлофикации за предишния регулаторен период.

Завишените сега от регулатора средства за произведената електроенергия във въпросния период ще трябва да бъдат покрити от държавната НЕК, която пък на свой ред ще трябва да ги предяви за компенсация пред Фонда за сигурност на електроенергийната система, обясниха от КЕВР.

За топлинната енергия пък дружествата на Ковачки ще поискат от КЕВР да включи съответните суми в следващите ценови решения, тъй като няма как да искат от клиентите си да правят доплащания за минал период.

Това не се случва за първи път при тези топлофикации. Те редовно оспорват ценовите решения на КЕВР във ВАС и често печелят делата. През февруари и март например ТЕЦ "Брикел" и топлофикациите в Русе, Сливен и Габрово успяха да си издействат още близо 32 млн. лв. за минали периоди, пише изданието.

Дружествата основно оспорват в съда признатите от енергийния регулатор разходи в цените им. Става дума за плащания за гориво, въглеродни квоти и балансираща енергия, които КЕВР традиционно орязва, за да натиска цените на енергията. Съдиите обаче смятат, че тези разходи трябва да се вземат предвид при определянето на цените от регулатора. Затова и решенията на комисията се отменят от съда.

Споделяне

Още от Бизнес