Топлофикациите искат до 70% по-скъпо парно и до 40% по-скъп ток от юли

Топлофикациите искат до 70% по-скъпо парно и до 40% по-скъп ток от юли

Съществено повишение на цените на топлинната и електрическата енергия от 1 юли искат топлофикационните дружества, като при някои от тях заявеното поскъпване достига 70 процента за парното и 40 на сто – за тока. Това сочат внесените от топлоснабдителите в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ценови заявления, които регулаторът трябва да разгледа и да прецени в каква степен да ги одобри.

Ако регулаторът се съгласи на повишението на произвежданата от топлофикациите електроенергия по комбиниран начин, това ще се отрази в голяма степен и върху цената на тока за бита. За нея трите електроразпределителни дружества поискаха вдигане с около 2 процента от 1 юли, но е възможно увеличението да е по-високо заради поисканите тарифи от топлоснабдителните дружества.

Най-малко повишение на цената на парното е поискала "Веолия", която топли Варна – над 6 процента, следвана от топлофикацията във Враца – 13%. Столичното парно е заявило увеличение от 15 на сто. Топлофикацията в Плевен и изчислила с над 17% по-висока цена, тази в Пловдив – с 23 на сто. Шампиони по заявено поскъпване са свързваните с Христо Ковачки топлоснабдителни дружества в Перни – 60%, и във Велико Търново – със 70 на сто.

При електроенергията, която се води по-екологична, заявеното поскъпване е още по-сериозно. Тук най-скромни са от пловдивската EVN Топлофикация", искаща повишение от 17%, следвана от плевенската – с 23%, варненската "Веолия" – с близо 25 на сто, и от врачанската – с 28%. Софийската и великотърновската искат с 30 на сто по-скъп ток. Рекордьор е пернишката топлофикация, която иска 40 на сто поскъпване.

От заявлението на столичното парно става ясно, че сред причините за исканото поскъпване е повишената цена на парниковите квоти, които през първата половина на 2021 г. струват 44 евро за тон, докато във второто шестмесечие на миналата е била 37.70 евро. Освен това за тази година общинското дружество не разполага с право на безплатни въглеродни емисии, каквито получаваше до миналата година. От заявлението на "Топлофикация София" става ясно още, че загубите ѝ при преноса доближават 20 процента. Дружеството също така е увеличило през миналата година технологичните си разходи да 19.2 процента.

Всички данни подлежат на анализ от страна на КЕВР, която при това трябва да изчисли и дали цените на топлофикациите за отоплителния сезон 2020/2021 г. съответстват на прогнозно определените. Ако те са били по-високи от изчислените от комисията спрямо цената на природния газ всеки месец, заявленията на дружествата ще бъдат орязани. И обратното, ако цената на синьото гориво е било по-голяма от взетата за калкулациите на цените на парното и тока на топлофикациите.

Споделяне

Още от Бизнес