Топлофикациите на Ковачки с проблемни поръчки за над 10 млн. лв.

Сн.: БГНЕС

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е засекла нарушения на обществени поръчки за над 10 млн. лв. в четири от топлофикациите, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Нередностите са направени през 2014 г., но са установени през първите три месеца на 2015 г., става ясно от справка на АДФИ.

"Топлофикация Бургас" например не е провела или е провела неоснователно през 2014 г. търгове на обща стойност 5 млн. лв. Броят на проблемните поръчки е 12, а за нарушенията са съставени общо 24 акта, посочват от АДФИ. Става дума за търгове, свързани със строителство, доставки и услуги. "Топлофикация Бургас" е изцяло частна компания, свързвана с бизнес групата на Христо Ковачки.

Дружеството във Велико Търново пък не е провело или е провело неоснователно 6 обществени поръчки на обща стойност 1,5 млн. лв. Направените разходи също са за строителство и доставки.

"Топлофикация Габрово" също е сериозен нарушител с 15 проблемни обществени поръчки на обща стойност 2,8 млн. лв. през 2014 г. Топлофикацията в Плевен пък има 13 търга с нарушения на обща стойност 1,4 млн. лв. Двете компании се държат от офшорки, но се смята, че са свързани с Ковачки.

Общо през първите три месеца на 2016 г. финансовата инспекция е засекла нарушения при обществени поръчки за 14 млн. лв. Освен при топлофикациите по-сериозни нередности са открити в общинската фирма "Бургасбус". От проверени търгове за 5,3 млн. лв. неизрядни са се оказали поръчки за 463 000 лв. На същата стойност са и проблемните поръчки в Община Провадия, при които са установени вреди за 83 300 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?