Топлофикациите предложиха на ДКЕВР да не променя цените през отоплителния сезен

Според Асоциацията на топлофикационните дружества цените на топлинната енергия не трябва да бъдат променяни от 1 октомври 2009 г. до 31 март 2010 г.. Предложението е направено в сряда на среща на председателя на асоциацията Валентин Терзийски с председателя и членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Те са проявили разбиране към предложената от асоциацията идея цените на парното да не се променят през отоплителния сезон, което е в интерес на потребителите, за да могат те да планират разходите си.

Според Терзийски не се налага нова промяна на наредбата за ценообразуване, която беше променена през ноември миналата година, а по-скоро трябва да се използват механизмите за прогнозиране на цените. От асоциацията на топлофикациите предлагат преди началото на следващия отоплителен сезон и преди 1 октомври, когато влизат в сила цените на природния газ за последното тримесечие на 2009 г., да се направи обща среща между топлофикациите, "Булгаргаз" и ДКЕВР, да се прогнозира цената на природния газ за първото тримесечие на 2010 г. и да се определят такива цени на топлинната енергия от 1 октомври, че да не се налага тяхната промяна от 1 януари 2010 г., когато се променят цените на газа.

От асоциацията все пак правят уговорка, че, ако има катаклизми на пазара на петрол и петролни деривати, ще е естествено по изключение да има и промяна на цената на топлинната енергия.

От ДКЕВР проявили разбиране и за такъв подход при определяне цените на топлинната енергия.

В момента доставките на природен газ към всички топлофикационни дружества са в рамките на заявените количества по план от миналата година, съобщи Валентин Терзийски. Ангажиментите на топлофикационните дружества са до 1 октомври да изчистят просрочените текущи плащания. Всички приходи от произведена електрическа енергия от топлофикационните дружества отиват директно към "Булгаргаз", каза Терзийски.

Споделяне
Още от Бизнес

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?