Топлофикациите предложиха на ДКЕВР да не променя цените през отоплителния сезен

Според Асоциацията на топлофикационните дружества цените на топлинната енергия не трябва да бъдат променяни от 1 октомври 2009 г. до 31 март 2010 г.. Предложението е направено в сряда на среща на председателя на асоциацията Валентин Терзийски с председателя и членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Те са проявили разбиране към предложената от асоциацията идея цените на парното да не се променят през отоплителния сезон, което е в интерес на потребителите, за да могат те да планират разходите си.

Според Терзийски не се налага нова промяна на наредбата за ценообразуване, която беше променена през ноември миналата година, а по-скоро трябва да се използват механизмите за прогнозиране на цените. От асоциацията на топлофикациите предлагат преди началото на следващия отоплителен сезон и преди 1 октомври, когато влизат в сила цените на природния газ за последното тримесечие на 2009 г., да се направи обща среща между топлофикациите, "Булгаргаз" и ДКЕВР, да се прогнозира цената на природния газ за първото тримесечие на 2010 г. и да се определят такива цени на топлинната енергия от 1 октомври, че да не се налага тяхната промяна от 1 януари 2010 г., когато се променят цените на газа.

От асоциацията все пак правят уговорка, че, ако има катаклизми на пазара на петрол и петролни деривати, ще е естествено по изключение да има и промяна на цената на топлинната енергия.

От ДКЕВР проявили разбиране и за такъв подход при определяне цените на топлинната енергия.

В момента доставките на природен газ към всички топлофикационни дружества са в рамките на заявените количества по план от миналата година, съобщи Валентин Терзийски. Ангажиментите на топлофикационните дружества са до 1 октомври да изчистят просрочените текущи плащания. Всички приходи от произведена електрическа енергия от топлофикационните дружества отиват директно към "Булгаргаз", каза Терзийски.

Споделяне

Още от Бизнес