Топлофикациите вече не искат цените им да следват плътно газа

Топлофикациите вече не искат цените им да следват плътно газа

Топлофикационните дружество отново искат да се върне промяната на тарифите им веднъж годишно преди отоплителния сезон, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов.

След като дълго време те настояваха цените им да следват плътно корекциите на тарифите на газа, защото са ощетявани от поскъпващото синьо гориво и бе направена нормативната промяна, сега, когато суровината трайно поевтинява, на дружествата не им изнасят нови цени на всеки три месеца.

Благовидният аргумент за връщането на старото положение обаче е, че дружествата не могат да си позволят да засичат топломерите на всеки три месеца, да се изготвят фактури според консумацията по съответните цени.

Шушулов обаче отряза мераците им като заяви във вторник, че това е неприемливо.

Искат на база прогнозни цени на "Булгаргаз" за три тримесечия напред да им дадем средна цена, която, ако може, да клони към по-висока, съобщи той.

Така обаче от 1 юли 2009 г. те ще получат значително по-висока цена на парното, отколкото, ако се правят разчети само за едно тримесечие, от 1 октомври цената също ще е по-висока и изравняване би могло да се получи евентуално от 1 януари, посочи шефа на ДКЕВР. Няма да допуснем предварително даване на такъв бонус за топлофикациите, който да им донесе необосновани печалби за сметка на потребителя, заяви Шушулов.

Топлофикациите освен това поискаха във вторник от държавата да им предостави чрез Българската банка за развитие кредитна линия, за да модернизират производството си в енергоефективно и по-екологично. За това настоя във вторник председателят на Асоциацията на топлофикациите в България Валентин Терзийски по време на дискусия за бъдещето на този енергиен подотрасъл.

Топлофикационните дружества са декапитализирани, в състояние на фалит заради това, че през последните години бяха натоварени със социални функции, заяви Терзийски визирайки определяната им от Държавната комисия за енергийно регулиране цена.

По думите му в това състояние те не могат да намерят кредитиране за изграждане на когенерации, които произвеждайки едновременно топло и електроенергия, стабилизират финанасовото състояние на дружествата, тъй като НЕК гарантирано им изкупува тока на преференциални цени.

В страната недостатъчно се използва биомасата и други природосъобразни ресурси и че се прахосва голямо количество първичен енергоресурс при производството на електроенергия и използването ѝ за отопление, каза още Терзийски. В момента се

предприемат действия от митническите служби за налагане акциз върху биогоривата, поради законодателни пропуски, а това не създава предпоставка за насърчаване на използването им, допълни той.

От ЕВН, който е собственик на пловдивската топлофикация пък настояха за изготвяне на ясни правила за фактуриране на топлинната енергия, за да могат клиентите ни да имат доверие на компаниите.

Споделяне

Още по темата

Още от България