“Топлофикация - София” видя връщане на доверието към себе си

Има връщане на доверието към “Топлофикация - София”, констатира в понеделник новият изпълнителен директор на затъналото в дългове общинско – държавно дружество Петко Милевски след срещата си с членовете на общинската комисия по инженерна инфраструктура. Той направи този извод от постъпилите 6000 заявки за включване към системата на столичното парно.

Ръководството на дружеството представи и плана си за излизане от кризата. Той включва намаление с пет процента за абонати, живеещи в общ блок, ако всички те си платят сметките навреме. Обмисля се и опрощаване на лихви за длъжници, които платят накуп своите задължения.

Милевски предупреди, че ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не приеме предложението цената на парното да се вдигне  с 13 процента и не се приемат предвидени отстъпки за абонатите, загубата за дружеството ще достигне 40 милиона лева. През 2006 г. тя бе “само” 10 милиона лева.

По последни данни “Топлофикация - София” дължи около 230 милиона лева на “Булгаргаз”, а има да прибира 260 милиона лева от неплатени сметки.

Затрудненията се задълбочават заради призивите на потребителски организации към гражданите да не си плащат сметките, заради аферата с източване на средства от дружеството.

Въпреки всички предлагани мерки, които показват отчаянието на дружеството да си прибере дължимите суми, Милевски обяви, че 9 милиона лева ще бъдат похарчени за ремонти през 2007 г.

Програмата за модернизация на топлофикационната мрежа предвижда инвестиции за над 50 милиона лева, от които 19 млн. лева са от собствени приходи на фирмата.

Споделяне

Още от Бизнес