“Топлофикация” била захвърлена на произвола на съдбата, ожали я бившият й шеф

“Топлофикация” била захвърлена на произвола на съдбата, ожали я бившият й шеф

След предшественика си Валентин Димитров, който се разля в изявления, писма и интервюта от ареста, и Георги Рогачев се отдаде на епистоларния жанр и във вторник изпрати до медиите пространно писмо, в което ожали сиротната съдба на “Топлофикация – София” и обясни, че енергийната мафия не е в дружеството и около него, а там, където са “многото пари”.

Мярката на бившия изпълнителен директор на “Топлофикация” Георги Рогачев, който бе задържан след предшественика си Валентин Димитров, бе променена в края на миналата седмица и той бе пуснат под домашен арест по здравословни причини. Дни по-късно Рогачев разпространи писмо със свое обяснение за “катастрофата” със столичното топлофикационно дружество и “енергийната мафия”. 

Топлодружеството нямало пари 

Според Рогачев, "ако има енергийна мафия, тя трябва да се търси там, където са парите", а "Топлофикация" не е най-доброто място, откъдето да започнеш, защото тя няма много пари". 

Рогачев развива тезата, че "Топлофикация" е едно от дружествата с най-малко финансов ресурс в енергетиката. Това, според него, "е фирма, оставена от политиците почти на произвола на съдбата”, която “непрекъснато се бори да оцелява - основно защото политиците изобщо не я подкрепят”. Самотната битка на столичното дружество, което някак между другото освен да води героични битки, трябва да се занимава с прозаичната задача да доставя топлоенергия на милионна София, е неравностойна, защото “реалните пари са насочени към други фирми, където би трябвало да е и реалният интерес на енергийната мафия”, обяснява Рогачев.  

Според дългогодишния служител на “Топлофикация” "Държавата е нагласила така цените, че "Топлофикация" да получава трохите от произведената от самата нея електроенергия, а голямата печалба отива в НЕК". 

"Енергийна мафия", източвания и злоупотреби, според Рогачев е по-логично да се търсят там, където са парите. В този смисъл, случаят "Топлофикация" едва ли може да доведе до разкриване на мафията.

И този изпълнителен директор, както и предшественикът му, не отговори на въпроса кои са тези, които са оставили на произвола дружеството, които са изкупували на безценица електроенергията му и къде са големите пари, големите интереси и големите играчи в енергетиката.   

В писмото си Рогачев обясни още, че той бил освободен от ареста по три причини. Първата са медицинските изследвания, които доказвали недоброто му здраве, втората е подкрепата, която “получил от медиите”. Като трета причина Рогачев посочва "излизането на процесите от зоната на емоциите и минаването им в зоната на прагматизма". 

“Топлофикация” е повод да се разчистят “други сметки” 

За разменените обвинения между следователите Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова от една страна и от друга - директора на националното следствие Ангел Александров, Рогачев смята, че от тях ставало ясно, че казусът "Топлофикация" е страничен детайл от случващото се и не трябва да се разглежда като централен въпрос.  

"Топлофикация" е само повод, за да се разчистят някакви други "сметки", напълно несвързани с нея. Тя е разменна монета в игрички на много по-високо ниво. Забъркването ѝ в институционални войни и битки за влияние на политически

лобита, със сигурност вреди и на разследването, и на самата "Топлофикация". Надявам се един ден някой прозорлив прокурор да разкрие тези игрички и да ни ги представи заедно с виновниците за тях", заявява в пространното послание до медиите Рогачев. 

Той твърди още, че не знае “абсолютно нищо” за някакви връзки на енергийния министър Румен Овчаров с бизнесмена Красимир Георгиев и фирмата "Фронтиер". 

Бившият шеф на "Топлофикация" твърди още, че дружеството върви към фалит. За да се спаси, столичният кмет Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров трябва да застанат твърдо зад нов и силен директор. И двамата да са отговорни за него. 

Дружеството се нуждаело от нова държавна инжекция 

Според Рогачев “Топлофикация” се нуждае от нова държавна инжекция, за да може тя да се съживи. Освен това, ако "Топлофикация" си съберяла 70% от дължимото, щяла да излезе на плюс за много време напред. 

Високите сметки през декември миналата година Рогачев обясни с това, че при липса на управление в подобни предприятия неминуемо настъпвали проблеми. Когато не се поставят ясни задачи и не се контролира изпълнението им, се получават неефективности, твърди той. 

Причината за високите сметки през декември била точно такъв вид неефективност. Проблемът в случая бил, че техниците не минали по абонатните станции, за да намалят подаваната топлоенергия заради топлото време. Така сградите са били топлени като за студено време. Бившият шеф не уточни трябва ли изрична заповед на изпълнителния директор техниците да свършат такава рутинна работа като обикаляне на абонатните станции и пренастройването им или е по-лесно гражданите да платят за “управленските неуредици”. 

Проблемът в назначението на нови началници, според Рогачев, не се решава правилно. "Не можеш да уволняваш, без да си готов веднага със заместника, и тепърва да започват преговори кой да е той", заявява още в писмото си той.  

Последните 4-5 месеца са били едни от най-опасните за дружеството, твърди още той. "Топлофикация" има около 350 милиона годишен оборот. За тази почти половин година през нея са минали около 150 милиона. За харченето на тези пари в момента никой не е отговорен. Ако в бъдеще се открие някаква нередност, няма да има кого да арестуват. При липса на титуляри и на ясни началници, това е най-удобното време за злоупотреби”, завършва писмото си до медиите Рогачев.  

Споделяне

Още от България