“Топлофикация-Пловдив” плаща част от газовия дълг с активи

Част от мазутното стопанство на "Топлофикация Пловдив" ще бъде прехвърлено на "Булгаргаз", за да бъдат опростени 2,550 млн. лв. от общо 11,516 млн. лв. дълг на топлоснабдителното дружество към газовата компания, за които бе договорено разсрочено плащане до 2008 г. Това съобщи на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изпълнителният директор на пловдивската фирма Мирко Угринов.

Сделката става дни преди Агенцията за приватизация (АП) да обяви процедурата за продажбата на държавното  топлоснабдително дружество. Поради тази причина и са забранени всякакви сделки в активи на фирмата без разрешението на АП.

От приватизационното ведомство казаха за Mediapool, че не е искано позволението им за тази сделка, но най-вероятно такова ще бъде дадено, тъй като въпросното мазутно стопанство не е необходимо за дейността на топлофикацията. Напротив тя има само ангажименти по поддръжката му, защото то се ползва от Държавния резерв. Освен това още не е стартирала продажбата, така че изваждането на този склад от активите на дружеството няма да е проблем.

Угринов каза още, че три от фирмите за дялово разпределение в Пловдив не са

подписали общите условия с топлофикационното дружество, но продължават да работят, защото имат сключени договори с потребители.

Търсят се правни възможности за решаването на проблема със 142 потребители, на които топлинните счетоводители са начислили наказателен дял за енергия при нулеви сметки. Начисленията са по около 700-900 лева, които са несъбираеми за топлофикационното дружество, тъй като за преразглеждане на сметките трябва да се изиска съгласието на останалите потребители от сградата, отбеляза Угринов.

 

              

Споделяне

Още от Бизнес