"Топлофикация София" дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.

Валентин Николов, изпълнителен директор на БЕХ

Задълженията на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са близо 700 милиона лева. От март 2021 г. столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов пред БНР.

През годините БЕХ на няколко пъти изкупува дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", но в момента подобна възможност не се предвижда.

Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска общинското дружество, заради скока на газа, също не може да реши проблема, каза Валентин Николов.

"Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите", заяви шефът на БЕХ.

Според него отпускането на нисколихвен заем от страна на Столична община или държавата е вариант за справяне със ситуацията.

"Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на "Топлофикация София", така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя в последствие да си реализира инвестиционната програма", коментира Валентин Николов.

Директорът на БЕХ смята, че "топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините".

"Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне. Добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема", каза Валентин Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?