"Топлофикация – София" препъва дело срещу бившия си шеф Вальо Топлото

Неизпълнена съдебна експертиза отложи дело в Софийския градски съд срещу бившия изпълнителен директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров (Вальо Топлото) и още няколко души, обвинени за злоупотреби в дружеството.

Щетата за "Топлофикация" е около 2 млн. лева. Изразходвани са представителни пари, купувани са горива, сключвани са договори за рекламни материали. Разследването се основава на одитни доклади на финансовия контрол и на общината.

Вещите лица, които се явиха на съдебното заседание в събота, трябваше да представят счетоводна експертиза, която да покаже на каква база са платени над един милион лева на 3 фирми, за да събират дългове от абонати. Според прокуратурата те не са свършили нищо, освен това за същата работа си имало назначени служители в дружеството и по този начин са харчени пари за една и съща дейност. Валентин Димитров пък твърди, че фирмите са събрали 13-14 милиона лева.

Вече втори път делото се отлага, защото експертизата не е готова.

Експертите заявиха на съда, че за да изготвят заключението си им е нужна пълна документация за броя служителите в трите фирми и комисията към "Топлофикация" и средствата, които са изхарчени. От "Топлофикация" са представили информация на вещите лица, която обаче е била непълна и твърде обща.

Създава се впечатление, че дружеството няма документация, с която да оправдае разходите.

Справките ще бъдат изискани по съдебен път, а ако "Топлофикация – София" продължава да не съдейства, ще бъде глобена.

В същото време защитата смята, че "Топлофикация" е страна по процеса и информацията, която предоставят може да не е съвсем обективна. Делото продължава на 28 и 29 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?