"Топлофикация-София" сама ще продава тока, който произвежда

Сн. БГНЕС

"Топлофикация-София" е решила от средата на следващата година да продава сама тока си на енергийната борса и да не ползва посредник за това. В момента дружеството има договор с фирмата "Гранд енерджи дистрибюшън", свързано с Христо Ковачки. В същото време столичното парно има лиценз за търговия с ток, но не го използва.

Миналата седмица от ръководството на общинското дружество съобщиха, че засега нямат намерение да развиват собствено звено за продажба на ток, тъй като привличането на специалисти в него изисква да се привлекат специалисти, на които да се дават доста високи за стандартите на "Топлофикация" заплати. Групата на "Демократична България" в общинския съвет неколкократно критикува решение токът, произвеждан от общинската фирма, да се продава през посредник, избран по неясни критерии, вместо директно от "Топлофикация". Сега от мениджмънта на дружеството явно са променили позицията си и смятат да променят политиката си още през следващата година, вместо след избора на външен мениджър за компанията, който ще стане неясно кога.

Самостоятелното участие на "Топлофикация" на енергийната борса може да стане факт от юли догодина, тъй като тогава изтича договорът с "Гранд енерджи дистрибюшън".

Столичното парно има още един контракт със същата фирма - за координатор на балансираща група, който е до 20 декември. Правилата за избор на нова фирма, която да извършва тази дейност, са утвърдени от ръководството на "Топлофикация". Те предвиждат да се изпратят покани до всички фирми, вписани в регистъра на фирмите-координатори на Комисията за енергийно и водно регулиране. "По този начин ще бъде осигурена възможност за напълно прозрачен и максимално изгоден за дружеството избор", допълват от "Топлофикация - София".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес