"Топлофикация-София" търси как да плати големите си дългове за газ

Постъпленията от ток на дружеството ще отиват директно в "Булгаргаз"

"Топлофикация-София" търси как да плати големите си дългове за газ

С директен отказ от постъпленията си от продажба на ток "Топлофикация-София" ще се опита да се издължи поне частично на доставчика на газ "Булгаргаз". Общинското дружество има над 40 млн. лв просрочени дългове за синьо гориво и е натрупало още над 50 млн. лв. задължения през изминалия отоплителен сезон.

Преди дни от "Булгаргаз" заявиха, че средствата трябва да бъдат платени на два пъти - до края на юли и до края на август. Ако това не се случи, ще си ги събират принудително. Това може да доведе до запор на средствата на "Топлофикация".

Причината е, че столичната топлофикация е най-големият клиент на държавната "Булгаргаз".

Частично решение

Заради проблема представители на общинския доставчик на парно и държавния на газ са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от енергийното министерство. На срещата е договорено приходите на "Топлофикация" от продажбата на ток, който се произвежда от централите ѝ, да отиват директно по сметките на "Булгаргаз", за да се погасяват задълженията за синьо гориво.

Ясно е обаче, че това няма да е достатъчно за пълното издължаване на "Топлофикация". Само за миналата година приходите от ток на дружеството са 80 млн. лв., което е по-малко от задълженията към "Булгаргаз". За това разговорите за решаването на проблема ще продължат.

Причини

"Исторически дългът на "Топлофикация София" през годините се е движил в границите между 50 млн. и 100 млн. лева. и размерът му в момента не е прецедент. Дружеството е предоставило на "Булгаргаз" още през април ясен график за погасяване на задълженията, който стриктно спазва и до момента", заяви председателят на Съвета на директорите на "Топлофикация" Десислава Билева. Тя говори пред комисията по инженерна инфраструктура към общинския съвет, който е принципал на дружеството.

Според нея проблемите на дружеството се дължат на увеличени през последните месеци разходи. От есента на миналата година "Топлофикация" плаща такса за капацитет и пренос на природен газ, което представлява над 9 млн. лв. допълнителни разходи, обясни Билева. Освен това за първата половина на годината цената на природния газ нараснала, а на парното и топлата вода - не. През април дружеството трябвало да плати и 18 млн. лева за купуване на квоти за въглеродни емисии, които се отнасят за изразходвани през 2017 г. горива.

"Дружеството предплаща прогнозните количества газ на "Булгаргаз" в две прогнозни фактури и при непогасяването им след пет дни се начисляват лихви за просрочие. Те възлизат на над 7 млн. лв. за 2017 г.", каза още Билева. Тя добави, че "Топлофикация" не начислява лихви за просрочие върху месечните сметки на потребителите си.

От компанията добавиха, че са дали график за издължаване към "Булгаргаз", който спазвали и смятали да продължат да спазват. Не стана ясно обаче дали дружеството ще може да плати дълговете си в дадения от доставчика на газ срок.

Финанси

В същото време "Топлофикация" продължава да е в лошо финансово състояние. За миналата година компанията има дългове от 700 млн. лева. Най-голямо е задължение от 500 млн. лева към "Български енергиен холдинг". Задълженията към "Булгаргаз" са 112 млн. лева. Загубата на дружеството е 34.8 млн. лева. Заради натрупаните загуби от над 354 млн. лева и отчетения отрицателен резултат за 2017 г. одиторът, заверил отчета на "Топлофикация", обръща внимание, че има "съществена несигурност, която може да породи съмнение относно възможността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие".

"Топлофикация - София" е собственост на Столичната община, а контролът над дружеството е в ръцете на общинския съвет. В момента оперативното ръководство на дружеството е поверено на Сашо Чакалски, който ръководеше Общинска банка преди общината да продаде мажоритарния си дял в нея. Чакалски изненадващо смени на поста Георги Беловски, за когото официално беше съобщено, че е подал молба за напускане по лични причини. това стана няколко месеца, след като Беловски получи нов тригодишен мандат в борда на топлофикационното дружество и остана негов изпълнителен директор.

През тази година дружеството и Столичната община трябва да задвижат проекта си за изграждане на когенерация, в която да се използва произведеното от завода за отпадъци RDF гориво. Той е за 157.54 млн. евро. От тях 91.8 млн. евро идват от програма "Околна среда". Останалите трябва да бъдат осигурени от общината със заем от Европейската инвестиционна банка. Кредитът ще се плаща от бъдещи постъпления на "Топлофикация". Те трябва да дойдат от икономии на разходи за газ, тъй като горивото за новата инсталация ще се получава безплатно от завода за преработка на отпадъците в София.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?