"Топлофикация София" удължи до 30 септември срока за жалби за изравнителните сметки

"Топлофикация София" удължи до 30 септември срока за жалби за изравнителните сметки

Жалби срещу изравнителните сметки на "Топлофикация София" ще могат да се подават до 30 септември, съобщава в петък от компанията. Дружеството гарантира, че за всеки изпратен сигнал ще бъде извършена проверка и всяка жалба ще получи отговор.

Отсрочката е резултат от реакция на Министерство на енергетиката към казуса. На 16 септември стана ясно, че ведомството на Теменужка Петкова ще извърши проверка как са калкулирали столичната топлофикация и топлинните счетоводители изравнителните сметки на софиянци за миналия отоплителен сезон. Тогава бе и казано, че се удължава срокът за възражения по сметките до 30 септември, който принципно изтече на 31 август.

Преди дни изпълнителният директор на предприятието Александър Александров обясни, че изчисленията са точни и няма грешки при калкулирането на изравнителните сметки за парното.

Александров посочи, че постъпилите при тях до 8 септември жалби срещу изравнителните сметки са 1953, от които 1157 са пренасочени за отговори към топлинните счетоводители.

"С подадените пред омбудсмана над 200 жалби и 111 пред Комисията за енергийно и водно регулиране, оплакванията са от около половин процент от клиентите ни", каза Александров. Той допълни, че ще бъдат проверени изравнителните сметки, предоставени от топлинните счетоводители, "но можем да гарантираме, че няма проблем с нашата билинг система", заяви шефът на общинското дружество.

От 1 септември проверка по казуса стартира и КЕВР. Регулаторът е задължен да инспектира как са възстановени средствата, защото по закон е длъжен в края на октомври да запознае с резултатите от проверката наблюдаващата го парламентарната комисия.

В петък от "Топлофикация София" поканиха още абонатите си, които имат въпроси, несвързани с изравнителните сметки, да използват случая да се обърнат към експерти на дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?