“Топлофикация” спира парното в София

Мартенските сметки за парно са до 150 лв. за 83% от абонатите

“Топлофикация” спира парното в София

“Топлофикация” започва поетапно спиране на парното в София от вторник - 16 април, съобщиха от общинското дружеството.

Въпреки временното захлаждане днес и утре вече има три последователни дни със средноденонощна температура над 12 градуса. Според метеоролозите от сряда започва трайно затопляне на времето.

До днес 265 сгради, от които 100 училища, административни и обществени сгради, вече са се възползвали от възможността за предсрочно спиране на парното.

“Топлофикация София” предоставя възможност при желание от страна на клиентите отоплението в отделни сгради да остане включено. За това е необходимо да има решение на общото събрание на етажната собственост, на базата на което упълномощено лице подава заявка в обслужващия топлорайон.

Около 83% от абонатите на “Топлофикация” ще получат фактури до 150 лв. за март. Сметките за парно са средно с 6% по-ниски спрямо февруари, показват данните на дружеството. Близо 84% от столичани имат намаление на фактурите, като за около 84 000 абонати те са с понижение и над 50%.

Причината е по-топлото време и намалената консумация на топлоенергия. По данни на Националния институт по хидрология и метеорология към БАН средномесечната температура през март е била 5.4 градуса.

След извършеното допълнително междинно отчитане на топломерите, което беше поискано от абонатите и направено в периода февруари-март 2013 г., прогнозните дялове на 16% от клиентите са повишени заради отчетената реална консумация. Това означава, че те са ползвали повече топлинна енергия и съответно имат по-високи мартенски фактури. Такива са около 50 000 абонати.

Коригираните нулеви прогнозни дялове са при 8500 домакинства. В тези имоти въпреки заявеното нулево потребление на парно клиентите са се отоплявали нормално, а сметките им до получаването на изравнителните фактури са поели техните съседи, посочват от “Топлофикация”.

Извънреден отчет е поискан и направен в 4679 сгради в столицата. Заради това, че 41% от собствениците на имоти в сградите, в които е направен извънредния отчет, не са осигурили достъп до жилищата, техните прогнозни дялове няма да бъдат коригирани до извършването на годишния отчет на уредите след окончателното спиране на отоплението.

Той е задължителен и ще бъде извършен от топлинните счетоводители в рамките на годишното изравняване, което ще се направи през май и юни тази година.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?