“Топлофикация–София” се подготвя за приватизация

Кметът на София Бойко Борисов назначи във вторник пълна проверка за дейността на “Топлофикация -София” за последните 5 години.

Пред Mediapool зам.-кметът Цветан Цветанов обясни, че проверката се налага, заради съмнения от страната на ръководството на общината за извършени злоупотреби при управление на смесеното дружество, в което мажоритарен собственик е общината, а държавата държи 41,80 на сто.

Това е втората финансова проверка в дружеството от началото на годината. Предишната бе поискана от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по повод неоправдано високите според него цени, които топлофикацията внесе през януари в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за одобрение. Държавната инспекция установи, че дълговете на “Топлофикация-София” само към “Булгаргаз” възлизат на над 158 млн. лв.

“Целта е да започнем на чисто, защото въпреки че общинския съвет по политически квоти си назначава хора в бордовете, всички негативи се трупат върху кмета и ръководството на общината”, обясни Цветанов.

В отговор на въпрос дали проверката е била съгласувана с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, Цветанов заяви, че Борисов като принципал на общината може сам да реши кога да прави проверки.

Специално за проверката е съставена комисия от общински служители и представители на Столичният инспекторат. Задачата им е да проверят всички сключени договори на дружеството с външни фирми, финансово-счетоводни документи, договорите за доставка на гориво, както управлението на почивните бази на дружеството.

“Ще процедираме по същия начин като с “Озеленяваме”. Там също казваха, че няма злоупотреби, но след обстойна проверка се установи, че е злоупотребено с над 600 хиляди лева”, допълни Цветанов.

Източници на Mediapool от Столичен общински съвет (СОС) обясниха, че най-вероятно проверката се прави, за да се “изчисти” имиджа на дружеството преди предстояща приватизация. Идеята “Топлофикация” да бъде продадена бе изказана и от председателя на СОС Владимир Кисьов преди седмица.

Вероятно обаче преди това държавата ще увеличи дела си в дружеството за сметка на дълговете към “Булгаргаз”, както могат да се тълкуват изявленията на Цветанов “да сме начисто” и поискания от Румен Овчаров одит на дълговете и вземанията на топлофикацията, за да се решат действията на “Булгаргаз”.

Към дружеството интерес за придобиване са заявили руската “Газпром”, чешката CEZ, френската “Далкия” и др.

Кисьов по-рано заяви, че има голяма вероятност в следващите месеци да има нова смяна на ръководството на дружество. Само преди месец шефът и зам.-шефът на фирмата Валентин Димитров и Георги Рогачев си размениха постовете.

Споделяне

Още от Бизнес