Топломерите да се отчитат веднъж годишно по различен график

Топломерите да се отчитат веднъж годишно по различен график

Отчитането на потребената топлинна енергия да става веднъж годишно, но без да задължително това да става в края на отоплителния сезон, а фирмите да си направят график за обслужване на съответните сгради, който може и да е по средата на зимата. Това поискаха от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение, която във вторник участва в обсъждане  на общите условия на договорите на топлинните счетоводители с топлофикациите.

Фирмите лансираха идеята да назначат на постоянен договор хора, които да засичат уредите по график през цялата година, а не еднократно при приключването на отоплителния сезон.

В момента топлинните счетоводители ударно трябва да обходят всички сгради, с които имат сключен договор, за да отчетат уредите им за измерване на консумацията. Те са притиснати и от 60-дневния срок за изготвяне на изравнителните сметки за парно, както и от обстоятелството, чене всички клиенти са си в домовете по време на датите на засичането на топломерите.

Ако се приеме вариант фирмите да изготвят график за годишното отчитане на  уредите,тогава сградите ще могат да се разпределят в различните месеци и например потреблението да се отчита от януари до януари, от май до май или от ноември до ноември.

Според председателя на асоциацията Тодор Кузманов, ако се възприеме предложения модел на отчитане, фирмите няма да са притиснати от сроковете и ще има възможност отчитането на данните и обработката им да се осъществяват от служители на постоянен трудов договор, а не временно наети за кампанията, което ще гарантира точността на сметките и отговорността на топлинните счетоводители.

Заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Валентин Кирчев отбеляза, че предложението е разумно, но предстои да бъде обсъдено от членовете на комисията.

Лансираната идея върши работа до момента, в който регулаторът промени цените на топлоенергията. В момента комисията гледа да прави това преди отоплителния сезон, но при целогодишно засичане на уредите промяна в тарифите ще налага извънредно засичане на техните показания. 

Споделяне

Още от Бизнес